Poslanci EP odleteli do Washingtonu pátrať po pravde o masovom sledovaní

biely dom
PHOTO: Flickr.

Delegácia poslancov EP zamierila do Washingtonu, tu si chce overiť tvrdenia o špionáži orgánmi NSA. Riaditeľ agentúry označil tvrdenia o odpočúvaní telefónov za nepravdivé. Po tom, čo sa prevalil megaškandál s odpočúvaním odleteli do USA šéfovia nemeckých tajných služieb, teraz ich kroky nasledovali aj europoslanci.

Tí chcú zistiť, ktorých európskych vysokopostavených politikov USA odpočúvala. Škandál zasiahol aj americko-nemecké vzťahy. Angela Merkelová len nedávno osobne telefonovala prezidentovi Obamovi a žiadala ho o okamžité vysvetlenie. Ako tento hovor dopadol, nie je známe. Situáciu tak do vlastných rúk zobrali europoslanci.

Európsky parlament totiž na svojom plenárnom zasadnutí schválil uznesenie, ktoré hovorí o vytvorení špeciálnej skupiny, ktorá sa bude odpočúvaním zaoberať. Expertná skupina sa teraz vybrala od USA, aby si osobne vypočula argumenty americkej strany o odpočúvaní. Situácia nahnevala aj eurokomisárku pre spravodlivosť Viviane Reddingovú, ktorá sa vyjadrila, že ochrana osobných údajov sa musí uplatňovať bez ohľadu na to, či ide o emaily bežných občanov, alebo o mobilný telefón Angely Merkelovej.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Reportáž priamo z cesty europoslancov do USA si môžete pozrieť v priloženom videu.

O red

Odporúčame pozrieť

Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

V pondelok 15. apríla zorganizovalo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a UNHCR, Agentúra OSN pre utečencov …

Consent choices