Testovanie nových liekov musí byť pružnejšie, tvrdí Výbor stálych zástupcov EÚ

testovanie liekov
PHOTO: Flickr.

Výbor stálych zástupcov predstaviteľov EU (COREPERI) poveril litovské predsedníctvo, aby vstúpilo do rokovaní s Európskym parlamentom a Komisiou. Chce, aby sa už v prvom čítaní dosiahla dohoda k návrhu o klinických pokusoch na liekoch. Jeho cieľom je uľahčiť vykonávanie pokusov a tým zvýšiť aj ich počet, aby sa dosiahla lepšia liečba pacientov.

„Je to dôležité ako pre európskych pacientov, tak aj pre európsky priemysel, ktorý umožní nové druhy liečby. Veríme, že nové nariadenia prispejú k tomuto účelu. To je prioritou pre litovské predsedníctvo v Rade EÚ, a to je aj v našom spoločnom záujme, aby boli nariadenia prijaté čo najskôr“, uviedol predseda Výboru a veľvyslanec Arūnas VINČIŪNAS

Cieľom navrhovaného nariadenia je uľahčiť povoľovacie konanie pre klinické skúšky, čím by sa v Európskej únii mohli počty testov zvýšiť. Ide o reakciu na požiadavky vedcov, aby sa jednoduchšie mohli robiť klinické skúšky napríklad v nemocniciach, alebo univerzitných klinikách. Návrh predložili tiež pre nižší podiel testov uskutočnených v EÚ. Každoročne sa testuje menej.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Kompromisné znenie návrhu už bolo predložené Európskej komisii a našiel širokú podporu pre rokovanie s Európskym parlamentom. Prvé neformálne trojstranné rokovania sa začnú začiatkom novembra.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices