Budeme platiť novou menou? Európska komisia si posvieti na virtuálnu menu Bitcoin

money
PHOTO: Flickr.

Európska komisia varuje pred decentralizovanou sieťou virtuálnej meny bitcoin. V tejto súvislosti už navrhla reformu smernice finančných trhov, ktorej cieľom je bezpečnosť a odolnosť voči podozrivým finančným produktom.

 „S našim finančným systémom nie je niečo v poriadku. To však nie je novinka, ale známy fakt. Nech už boli príčiny krízy hocijaké a riešenia akékoľvek efektívne alebo neefektívne, je tu priestor na hľadanie lepších finančných nástrojov“, píše na svojej stránke slovenská verzia portálu o platidle budúcnosti www.bitcoins.sk. Najdemokratickejšia mena na svete, o ktorej vývoji rozhoduje väčšina aktívnych užívateľov, hovorí o novej ére finančníctva, o vízii bez bánk či iných finančných inštitúcií. Jej narastajúca popularita však robí vrásky na čele mnohým politikom a medzinárodným organizáciám.

Čo je to bitcoin?  

Bitcoin je peňažná mena, ktorá je navrhnutá tak, aby bola úplne vyňatá spod politického dosahu. V praxi to znamená, že na jej vývoj nemá vplyv centrálna banka ani žiadna vláda na svete, takže ju nemôže žiadnym spôsobom regulovať ani kontrolovať. Inovatívny projekt vznikol v roku 2009 pod pseudonymom Satoshi Nakomato, kedy jednotlivec, alebo skupina jednotlivcov zverejnila dokument, v ktorom popisuje fungovanie nového virtuálneho platidla. Jeho výhody okrem absolútnej decentralizácie spočívajú v anonymite, rýchlosti a jednoduchosti prevodov, ktoré môžete realizovať kdekoľvek na svete. Bitcoiny možno získať v zmenárni podľa platného kurzu, ktorý je však mimoriadne kolísavý, alebo prostredníctvom „miningu“, čiže dolovania. Ide o riešenie zložitých matematických operácií a rozbíjanie takzvaných blokov, ktoré vznikajú vďaka výpočtovej sile hardvéru. Touto menou môžete platiť v niektorých internetových obchodoch, odborníci však upozorňujú aj na pranie špinavých peňazí práve cez bitcoinový fenomén.

Príťažlivý pre čierny trh

Kontrola nad národnou menou je charakteristická pre všetky krajiny bez ohľadu na politickú orientáciu, čo v prípade bitcoinu nie je možné. To je do istej miery atraktívne pre čierny trh, predajcov zbraní a drogových dílerov. V tomto smere sa očakáva určitá znesiteľná kontrola, čo by mene dopomohlo k väčšej  akceptácii na medzinárodnej úrovni. „Narastajúca popularita, ako aj samotný open-source algoritmus, predznamenáva novú éru finančníctva, avšak jeho decentralizácia znervózňuje politikov a  medzinárodné organizácie, preto do veľkej miery rozširovanie tejto meny v budúcnosti bude ovplyvňovať tlak, ktorý budú tieto organizácie na reguláciu vyvíjať,“ myslí si Rudolf Bíro z poradenskej spoločnosti ProtectaGroup, s.r.o. Podľa neho nie je prioritou ľudí využívajúcich túto menu v prvom rade ochrana kapitálu pred infláciou, ale anonymita prevodov a najmä nulové alebo minimálne transakčné náklady.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Európska únia voči algoritmickému obchodovaniu protestuje

Dopad na európsku ekonomiku v kontexte používania bitcoinov v praxi závisí od toho, aký právny rámec mu nastaví Európska únia, hovorí europoslanec Jaroslav Paška.  Prvý pokus bol zaznamenaný v lete v Nemecku, kde tamojšia vláda uznala bitcoiny ako digitálnu menu a teraz pracuje na spôsobe, akým možno komerčné zisky spojené s touto menou zdaniť. Európska komisia sa na boj voči obchodovaniu mimo dohľadu regulátora vyzbrojila reformou smernice.

 „Európska komisia očakáva, že príslušné orgány dohľadu prijmú kroky na to, aby zabezpečili bezpečnosť finančných produktov. V tejto súvislosti už navrhla revíziu smernice o trhoch s finančnými nástrojmi, ktorej cieľom je posilniť odolnosť finančných trhov voči nebezpečným finančným produktom. V tomto smere máme záujem posilniť tak transparentnosť na trhu, ako aj ochranu investorov. Podľa nových pravidiel bude môcť ESMA (Európsky orgán pre cenné papiere a trhy) zakázať také produkty, služby, či praktiky, ktoré predstavujú hrozbu pre ochranu investora, finančnú stabilitu, či fungovanie trhu,“ vysvetľuje zástupca Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik. Dohľad by sa mal rozšíriť aj na deriváty na komoditných trhoch a vysokofrekvenčné transakcie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices