Obetiam zemetrasenia na Filipínach prichádza na pomoc Európska komisia

zemetrasenie
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Európska komisia pomôže obetiam zemetrasenia na Filipínach sumou 2,5 milióna eur. Tieto peniaze zabezpečia poškodeným dočasné príbytky v stanových táboroch, pitnú vodu a základnú zdravotnú starostlivosť. Bez strechy nad hlavou ostalo takmer 350 tisíc ľudí, vyše 200 ich pri silnom otrase zahynulo. Hovorí sa o najhoršom zemetrasení na ostrovoch v juhovýchodnej Ázii  od júla 1990, ktoré dosiahlo magnitúdu o hodnote 7,2 stupňa.

Filipíny sú opäť na kolenách. Živelná pohroma z 15.októbra dohnala obyvateľov provincií Bohol, Cebu a Siquijor na ulicu, zruinovala tisícky budov a domovov.  Katastrofa spôsobila kolaps dopravy na cestách a mostoch, prerušené boli aj dodávky elektriny pre viac ako 3,1 milióna ľudí. Prioritou domácej vlády je obnovenie infraštruktúry, distribúcia jedla a pitnej vody a psychická podpora obetí. Pomoc prišla aj zo strany Európskej komisie.

„Zemetrasenie na Filipínach zničilo mnoho životov. Európska komisia je pripravená vyjsť v ústrety ľuďom v núdzi a uspokojiť ich základné životné i psychické potreby,“ vyjadrila sa Kristalina Georgieva, komisárka Európskej únie pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Podľa Európskej únie sú Filipíny jednou z najviac ohrozených krajín sveta a hoci nemožno zmierniť dopady zemetrasení, možno ľudí na ne v budúcnosti lepšie pripraviť. O predĺžení podpory rozhodli odborníci na humanitárnu pomoc z Európskej komisie, ktorých nasadili do postihnutej oblasti v priebehu niekoľkých hodín po zemetrasení.

Zďaleka však nejde o ich prvé úsilie pomôcť tomuto ostrovnému štátu. Vo februári pohotovo reagovali na tajfún Bopha (Pablo), kde bolo na obnovu zničených spoločenstiev poskytnutých 7 miliónov eur a pre cyklónom zasiahnuté Mindanao sa z rozpočtu vyčlenili 3 milióny eur.

O ruz

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices