monika flašíková beňová
PHOTO: © European Union, 2013

Monikina päťka ako jednotka. Reč je s europoslankyňou Monikou Flašíkovou Beňovou

V Európskom parlamente obhajuje národné farby Slovenskej republiky od roku 2004.

monika flašíková beňová
PHOTO: © European Union, 2013

Nie je objavným konštatovanie, že v 750 poslaneckom zbore je bratislavská rodáčka neprehliadnuteľná. Nielen svojím ženským  šarmom, ale i vkladom.  Jej poslanecké aktivity – správy, návrhy, pripomienky a i. ju radia do prvej päťky. Akési auroparlamentné TOP 5. Navyše  v rokoch 2009 – 2012  bola Monika Beňová, členka SMER – sociálna demokracia  podpredsedníčkou parlamentnej skupiny európskych sociálnych demokratov.

Aké lákadlá mala pre vás Európa, keď ste sa rozhodovali prekročiť domáce hranice politiky?

–  Som veľkou európskou optimistkou, vôbec optimizmus a vidieť veci, vzťahy, spoločnosť a ľudí v nej v tom lepšom, nádejnejšom a jasnejšom svetle sú mojou životnou orientáciou. Keď som sa v roku 2002 stala predsedníčkou výboru NR SR pre európsku integráciu, budúcnosť Slovenska som videla v pevnom európskom ukotvení. Som presvedčená, že Európa a a my v nej, to je a bude príbeh silnej spolupráce, lebo už niet  žiadnej spoločenskej, ekonomickej oblasti, ani ľudskej činnosti, kde by nebol silný konkurenčný boj. Malý a osamotený štát má minimálnu šancu . Som rada, že som mohla za desať rokov svojho európskeho pôsobenia pomohla Slovensku byť medzi tými štátmi, ktoré sú rešpektované a na svoj krátku štátnu samostatnosť aj úspešné.

Čo vás teda teší?                                                                                                                                                                                                              

Viac..  Robert Hajšel: Vyslanie vojsk zo štátov EÚ na Ukrajinu zatiaľ nehrozí, ale uvažuje sa o nákupe zbraní od tretích štátov

– Minulý rok, v decembri, mi prešla v parlamente správa o dodržiavaní základných práv v EÚ, dokonca získala označenie ako prelomová. Ako členka parlamentného Výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci som v správe otvorila mnohé témy, ktoré boli tabu. Nedotknuteľné. Do správ sa vôbec nedávali. Pokiaľ ide o Slovensko, spolu s ostatnými slovenskými kolegami a kolegyňami v Euópskom parlamante som prispela k zvýšeniu financií na odstávku elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, na finančnú pomoc po kalamite v Tatrách či zvýšeniu objemu eurofondov pre Slovensko.  Máme tiež zaujímavé projekty pre mladých ľudí, napr. Slovensko je zaradené do projektu podpory na vytváranie nových pracovných miest pre mladých ľudí.

A čo neteší?                                                                                                            

–  Už to našťastie patrí do minulého času, ale veľmi smutná som bola z priekov a hádok, ktoré boli medzi nami a poslancami Maďarska. Žijeme v desiatkach generácií vedľa seba, máme mnoho spoločného, sme odkázaní žiť v dobrom susedstve. Poklepem pre istotu, že to, čo nás v názorových vypätiach oddeľovalo, ustalo.

V novembrových regionálnych voľbách kandidujete na prvú bratislavskú županku. Ak sa ňou stanete, čo ďalej?                                                                                                    

–  Všetky kontakty, ktoré mám v európskych orgánoch a inštitúciách využijem na prospech Bratislavského samosprávneho kraja.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices