Povedia si Ukrajina a Európska únia rozhodujúce áno?

eu ukrajina
PHOTO: redakcia.

Už tento mesiac má Ukrajina pred sebou veľký krok – podpísanie dohody o pridružení k EÚ. Mala by takto rozvíjať  spoluprácu s Európskou úniou, čomu predchádzala dlhá a tvrdá príprava. Asociačnú dohodu označujú aj za najambicióznejšiu svojho druhu; mala by priniesť veľké výhody celej Únii i Ukrajine. Tá sa ale musí pripraviť aj na riziká, ktoré tento krok prináša.

Všetko má svoje plusy i mínusy. Dohoda povedie k vytvoreniu zóny voľného obchodu. Porastie tak ekonomický potenciál i vzájomná obchodná výmena. Z toho by sme mohli profitovať aj my, preto sa nemožno čudovať, že Slovensko podpísanie Asociačnej dohody veľmi podporuje. Ukrajinský trh nie je vôbec nezaujímavý – európske firmy by tak mali možnosť osloviť až 45 miliónov ľudí.

Ukrajina ale môže aj niečo stratiť. Karty sa totiž stále snaží miešať Rusko. To hrozí obchodnou vojnou. Keďže je hlavným trhom pre ukrajinský vývoz, zvolilo si nátlak v podobe obchodných reštrikcií. Stopli napríklad dovoz cukroviniek z Ukrajiny a podobne „trestajú“ aj iné krajiny, ktoré by mohli s Úniou nadviazať bližšie vzťahy. V prípade, že Ukrajina na novembrovom summite Východného partnerstva vo Vilniuse podpíše Asociačnú dohodu, Moskva sa chystá posilniť ochranu hraníc.

Druhý problém, ktorý môže dohoda Ukrajine spôsobiť, je hrozba pre firmy, ktoré sú menej konkurencieschopné. Zaplakať by mohli najmä tie v automobilovom alebo strojárskom priemysle.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Dvojstranná dohoda sa ale môže úplne zrušiť ešte z úplne iného dôvodu – EÚ žiada. aby Ukrajina podnikla dôležité demokratické reformy. A práve tu môže padnúť kosa na kameň. Zatiaľ ešte nesplnila všetky podmienky – napríklad v oblasti právneho, či volebného systému. Všetci zúčastnení si uvedomujú, že rozhodnutie Ukrajiny môže ovplyvniť smerovanie ostatných bývalých sovietskych republík. Summit vo Vilniuse je ohlásený na 28. a 29. november, takže času už veľa nezostáva.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices