Grécke akcie patria k najviac ziskovým na svete

grécko
PHOTO: Flickr.

Grécke akcie, ktorým sa investori vyhýbali, pretože sa obávali bankrotu krajiny a vystúpenia z eurozóny, aktuálne patria k najviac ziskovým na svete. Šesť rokov trvajúca recesia gréckej ekonomiky sa zmierňuje a noví investori uvažujú o nákupe gréckych akcií. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Od 5. júna, čo bolo dva týždne predtým, než spoločnosť MSCI Inc. pohrozila preradením Grécka medzi rozvíjajúce sa trhy, aténsky akciový index ASE vyskočil o 146 %. Tým sa zmenšilo oslabenie indexu v porovnaní s jeho vrcholom z roku 2007 na 79 %. Nárast indexu ASE bol v uvedenom období najprudší spomedzi 94 národných referenčných akciových indexov s výnimkou Venezuely. Výnos 10-ročných gréckych štátnych dlhopisov v uplynulom týždni klesol pod hranicu 8 % prvý raz od júna 2010.

„Vyhliadky krajiny sa radikálne zmenili,“
 uviedol Francesco Conte z banky JPMorgan Chase. Dodal, že vidí v krajine skvelé investičné možnosti, pretože sú tu dobre riadené a veľmi lacné firmy. „Grécko sa práve dostáva z krízy. Pretože výrazne znížili náklady, rast ziskovosti bude enormný, keď HDP začne rásť.“

Premiér Antonis Samaras chce v roku 2014 znížiť rozpočtový deficit na 2,4 % HDP z 9 % vlani. V roku 2009 vyskočil schodok až na 15,7 % HDP. Vláda očakáva, že ekonomika na budúci rok vzrastie o 0,6 %. To bude jej prvá expanzia od roku 2007.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

Podľa údajov spoločnosti EPFR Global investori tento rok vložili do gréckych akcií 179 miliónov eur. Prílev kapitálu do fondov investujúcich do gréckych akcií od začiatku roka vyskočil o 129 %. Pre porovnanie, prílev do fondov investujúcich do európskych akcií vzrástol len o 15 %.

„Ešte pred deviatimi mesiacmi by sa globálna nálada dala popísať slovami: Čohokoľvek gréckeho sa ani nedotknem, ako gréckeho jogurtu,“ uviedol zástupca šéfa Piraeus Bank Anthimos Thomopoulos. Teraz naopak, investori chcú investovať len v Grécku, dodal.

Informáciu priniesol komerčný portál spravodajskej agentúry TASR www.teraz.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska únia uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov v Predjordánsku

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu …

Consent choices