Inflácia v Eurozóne na 4 – ročnom minime. Čo na to ECB?

ecb
PHOTO: Flickr.

Štatistický úrad EÚ [Eurostat] zverejnil v závere uplynulého týždňa odhad októbrovej inflácie. Medziročný cenový rast v eurozóne dosiahol v októbri len 0,7 %, čo je najpomalšie tempo od novembra 2009. K výraznému spomaleniu tempa rastu cien v menovom bloku došlo i v porovnaní so septembrom, nakoľko v deviatom mesiaci aktuálneho roka vzrástli ceny o 1,1 %. Hneď po zverejnení prekvapivo nízkeho čísla sa na trhu rozmohli špekulácie, ako na inflačný vývoj zareaguje Európska centrálna banka [ECB].

Tá totiž cieli mieru inflácie v eurozóne na úrovni dvoch percent a aktuálny vývoj tak jej cieľ výrazne „podstreľuje“. ECB zasadá už tento štvrtok 7. novembra a jej zasadnutie bude mimoriadne pozorne sledované. Keďže hlavnou úlohou ECB je udržiavanie cenovej stability, pokles miery inflácie hlboko pod cieľ môže mať za následok ďalšie uvoľnenie menovej politiky prostredníctvom zníženia úrokových sadzieb.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, presne takýto krok od ECB po novom očakávajú viaceré významné investičné banky, podľa ktorých ECB pristúpi k zníženiu svojej základnej úrokovej sadzby zo súčasných 0,50 % na nové historické minimum 0,25 %.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices