Slovensko je druhou najdynamickejšou ekonomikou V4

bratislava
PHOTO: Flickr.

Optimistických správ z ekonomického prostredia prichádza pomenej. Aj nás na Slovensku zväčša zahlcujú skôr negatívne ladené správy o ekonomickom oslabovaní či rastúcej nezamestnanosti. Netreba však hádzať flintu do žita, pretože Slovensko má podľa indexu ekonomickej dynamiky potenciál pre budúci rast ekonomiky.

Najdynamickejšou ekonomikou sveta je podľa GDI indexu Austrália, striebornú a bronzovú priečku obsadili Chile a Čína. V najdynamickejšej „desiatke“ sa nachádzajú len dve krajiny Európskej únie a obidve zo severu Európy. Fínsko sa podelilo s Kanadou o 5. resp. 6. miesto a 9. priečku obsadilo Švédsko. Zo starého kontinentu ale pochádza najmenej dynamická ekonomika a tou je Grécko.

Slovensko načalo druhú polovicu rebríčka ekonomickej dynamiky, keď si vybojovalo 32. priečku spomedzi všetkých 60 hodnotených krajín. Do GDI indexu bolo zahrnutých 21 krajín spomedzi európskej 28 – čky, chýbalo Estónsko, Lotyšsko, Litva, Bulharsko, Chorvátsko, Malta a Cyprus. V porovnaní s krajinami únie sa Slovensko umiestnilo presne uprostred, desiatka krajín je dynamickejšia ako my a druhá desiatka za nami naopak zaostáva.

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, je Slovensko druhou najdynamickejšou ekonomikou Vyšehradskej štvorky. Predbehlo nás Poľsko, ktoré sa umiestnilo na delenom 24. až 26. mieste. Ostatní členovia V4 sa nám ale pozerajú na chrbát – Česká republika získala 40. resp. 41. priečku a najhoršie dopadlo Maďarsko, ktoré skončilo na 47. mieste.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Slovensko zabodovalo predovšetkým v hodnotení finančného prostredia, kde získalo desiate miesto spomedzi šesťdesiatky hodnotených krajín. Silnou stránkou Slovenska je podľa GDI indexu predovšetkým rast hodnoty fúzií a akvizícií, nižšia zadlženosť súkromného sektora a daňové zaťaženie podnikateľských subjektov. Umiestnenie v prvej polovici hodnotených krajín získalo Slovensko za hodnotenie podnikateľského prostredia, pod čo sa podpísal hlavne zahraničný obchod. V hodnotení ľudského kapitálu sme skončili na 37. mieste. Vďačiť za to môžeme hlavne rastúcej produktivite práce, naopak negatívne Slovensko dopadlo v hodnotení nezamestnanosti. V oblasti ekonomiky a ekonomického rastu si naša krajina vybojovala 38. priečku, čo vyplýva z pomalšieho rastu HDP a slabšej spotreby. Najhoršie Slovensko dopadlo v hodnotení vedy a technológií [41. miesto]. Problémom sú hlavne nízke výdavky na výskum a vývoj a na informačné technológie.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices