Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 44. týždňa

PHOTO: Flickr.
PHOTO: Flickr.

Kanadská, britská, švajčiarska, japonská, americká a európska centrálna banka minulý týždeň oznámili, že svoje existujúce dočasné dohody o likvidných swapoch menia na permanentné. Šestica centrálnych bánk tak vytvára trvalú sieť bilaterálnych swapových liniek, čo znamená, že na základe týchto dohôd si banky budú poskytovať likviditu v daných menách v potrebnom objeme a čase.

 

ČESKÁ REPUBLIKA:

S blížiacim sa zasadnutím českej centrálnej banky [ČNB] sa k slovu dostali českí centrálni bankári. Viceguvernér ČNB Tomšík minulý týždeň povedal, že by neváhal podporiť ďalšie uvoľnenie menovej politiky v krajine. Dezinflačné riziká u našich susedov sa podľa Tomšíka po posledných dátach zvyšujú a na dosiahnutie inflačného cieľa bude potrebné ďalšie uvoľnenie menovej politiky. To však už nie je možné uskutočniť prostredníctvom znižovania základnej úrokovej sadzby, ktorá je na technickej nule. Jedinou schodnou cestou, o ktorej sa v ČNB hovorí už približne rok, sú tak devízové intervencie proti korune.

VEĽKÁ BRITÁNIA:

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, Vo Veľkej Británii sa schyľuje k zmenám na poli zverejňovania skutočných vlastníkov [beneficientov] spoločností. Stovky tisíc firiem budú musieť odhaliť svoje vlastnícke štruktúry v novom verejnom registri, ktorý pripravuje vláda premiéra Camerona. Cieľom vlády je odhaliť, kto skutočne stojí za spoločnosťami a kadiaľ prúdia peniaze. Právnická komora je proti takémuto návrhu, nakoľko podľa jej predstaviteľov dôjde k odlivu investorov a zakladaniu spoločností mimo Británie. Pochybnosti o vhodnosti tohto kroku prejavili aj lokálni účtovníci, podľa ktorých by niektoré údaje mali ostať dôverné. V roku 2011 však správa Svetovej banky ukázala, že spomedzi 213 najväčších korupčných káuz za posledné roky sa až v 150 prípadoch využili spoločnosti, ktoré skrývali skutočné vlastníctvo a zdroj financovania.

GRÉCKO:

Zástupcovia veriteľov z tzv. Trojky [ECB, MMF a Európska komisia] sa v úvode tohto týždňa po prerušení misie vracajú do Grécka. Kontrola má rozhodnúť, či bude Grécku uvoľnená ďalšia tranža z medzinárodnej pomoci, ktorá mala byť pôvodne vyplatená ešte v októbri. Trojka a Grécko však nedokázali nájsť zhodu v otázke zaplnenia diery v budúcoročnom rozpočte, keďže grécki predstavitelia odmietali ďalšie úsporné opatrenia. Gréci však údajne našli riešenie a inšpektori Trojky sa tak do krajiny vracajú.

ŠPANIELSKO:

Ratingová agentúra Fitch vylepšila výhľad španielskeho ratingu [aktuálne na úrovni BBB] z negatívneho na stabilný. Dôvodmi tohto kroku sú podľa agentúry zlepšenie stavu platobnej bilancie Španielska, pokrok v reštrukturalizácii bankového sektora krajiny a zlepšenie podmienok financovania sa na trhu. Fitch tiež vyzdvihla skutočnosť, že Španielsko sa v druhom kvartáli 2013 vymanilo z recesie. Rating Španielska na aktuálnej úrovni podporuje podľa agentúry aj diverzifikovaná ekonomika s vysokou pridanou hodnotou, ktorá sa postupne spamätáva z krízy vyvolanej prasknutím bubliny na realitnom trhu.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices