Azyl na základe homosexuality? Teraz už realita, rozhodol Súdny dvor EÚ

pride
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRUSEL – Ste utláčaný pre svoju orientáciu? Odpoveď na túto otázku budú zohľadnovať štáty Európskej únie pri udelovaní azylu. V mnohých štátoch sú totiž ľudia za homosexuálne prejavy trestaní aj prenasledovaní.

Rozhodol súd

Členské štáty Európskej únie budú musieť pri posudzovaní žiadostí o udelenie azylu skúmať aj to, či žiadateľ vo svojej domovskej krajine nie je utláčaný pre svoju sexuálnu orientáciu. Vo štvrtok o tom rozhodol Súdny dvor Európskej únie (EJC) v Luxemburgu. Verdikt je reakciou na iniciatívu holandských úradov, ktoré EJC požiadali o výklad pojmu „sociálna skupina“ v súvislosti s azylantmi.

Konkrétne išlo o žiadateľov z afrických krajín Sierra Leone, Uganda a Senegal, ktorí sa cítia byť utláčaní pre svoju sexuálnu orientáciu. Súdny dvor rozhodol, že prenasledovaných homosexuálov je možné za samostatnú „sociálnu skupinu“ považovať.

VÄZENIE PRE ORIENTÁCIU

Rozhodnutie má precedentný charakter a platí pre všetky členské krajiny EÚ. Homosexuálne prejavy sú vo viacerých krajinách Afriky ilegálne a niekde sa trestajú aj väzením. Štáty európskej 28-člennej únie teraz budú musieť posudzovať aj to, či azylantom z týchto štátov nehrozí prenasledovanie pre ich homosexualitu. Konečné rozhodnutie o udelení azylu však bude na jednotlivých členských krajinách.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Súdny dvor EÚ poskytuje výklad právnych predpisov únie s cieľom zabezpečiť ich rovnaké uplatňovanie vo všetkých členských štátoch. Takisto rozhoduje právne spory medzi vládami členských štátov a inštitúciami EÚ. Na súd sa s podnetom môžu obrátiť jednotlivci, spoločnosti aj súkromné organizácie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices