martin shulz
PHOTO: © European Union, 2013

M. Schulz ako predseda Európskej komisie. Eurosocialisti potvrdili jeho kandidatúru

martin shulz
PHOTO: © European Union, 2013

Európski socialisti sa v roku 2009 zaviazali, že pre voľby do Európskeho parlamentu v roku 2014 ponúknu demokraticky zvoleného kandidáta. Strana európskych socialistov (PES), druhý najväčší celoeurópsky politický subjekt, na zasadnutí v Bruseli potvrdila nomináciu predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza za svojho kandidáta na post predsedu Európskej komisie.

„V roku 2010 hlasovalo o Európskej komisii a jej predsedovi iba 488 poslancov Európskeho parlamentu. Chcem, aby sa v roku 2014 o tom vyjadrilo 390 miliónov občanov,“ uviedol Schulz s odkazom na budúcoročné európske voľby.
Schulz sa zaviazal, že počas nasledujúcich štyroch mesiacov obíde všetky členské socialistické a sociálnodemokratické strany, než sa aj oficiálne stane „spoločným kandidátom“ PES na volebnom kongrese 1. marca 2014.„Som poctený a s pokorou prijímam dôveru a podporu PES,“ povedal Schulz po ukončení dnešného zasadnutia delegátov PES v Bruseli. Dodal, že v záujme o čo najširšie zapojenie európskych voličov do európskych volieb bude cestovať po členských stranách PES a pozorne vnímať existujúce obavy a nápady.

Schulz odmietol kritické hlasy, ktoré odsudzujú personálnu politizáciu európskych volieb v otázke zostavenia Európskej komisie. Dodal, že milióny občanov EÚ majú pocit, že Európska komisia je už dlho spolitizovaná, pričom prevláda pocit, že ide o politiku elít.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

„Je čas pre spojenie medzi inštitúciami EÚ a občanmi únie. Je na čase vybudovať takú Európu, do ktorej ľudia budú môcť investovať, pretože vedia, že EÚ investuje do nich. Najlepší spôsob, ako dokázať, že EÚ pracuje pre ľudí, je zapojiť ich do tejto práce,“ konštatoval Schulz.

Európski socialisti sa v roku 2009 zaviazali, že pre voľby do Európskeho parlamentu v roku 2014 ponúknu demokraticky zvoleného kandidáta.

Informáciu priniesol komerčný portál spravodajskej agentúry TASR www.teraz.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices