Nie sme ľahostajní! Takmer 90 percent Európanov chce chrániť našu Zem

zem
PHOTO: Flickr.

Zastavíme konečne znečisťovanie životného prostredia a prestaneme tak zaťažovať našu domovskú planétu? Prieskum Flash Eurobarometer dáva istú nádej. Deväť z desiatich Európanov si totiž problém nielen uvedomuje, ale tvrdia, že ho chcú aj vyriešiť.

Prieskum sa zaoberal otázkou úbytku biodiverzity, teda poklesom a hrozbou vyhynutia živočíšnych druhov, flóry i fauny, biotopov a ekosystémov v Európe. Drvivá väčšina oslovených uviedla, že si myslia, že tento trend treba zastaviť a takmer 40 percent respondentov sa dokonca pochválilo, že pre to aj osobne niečo urobili. Takmer 80 percent Európanov tvrdí, že nakupujú ekologické produkty.

Podiel biodiverzity totiž za ostatných 6 rokov klesol o viac ako tretinu. Komisár pre životné prostredie Janez Potočnik sa preto teší z toho, že sme v tomto smere čoraz viac vnímaví: „Rád vidím, že ľudia si stále viac uvedomujú, aká dôležitá biodiverzita je. Dúfam, že si tento záujem všimnú aj politickí vodcovia a uvedú do praxe to, na čom sme sa dohodli v rámci stratégie EÚ.“

Až 65% Európanov si myslí, že Únia by mala rozšíriť počet chránených oblastí. Väčšina ochranárskeho úsilia v tomto smere sa sústreďuje na sieť Natura 2000, ktorá zahŕňa chránené územia (tie tvoria takmer 18% rozlohy Európy). O tomto projekte ale veľká väčšina Európanov veľa nevie – vyše 70 percent ľudí o ňom nepočulo ani slovo. Aj preto rovnaké percento oslovených súhlasí s názorom, že Únia by mala lepšie informovať svojich občanov o význame biodiverzity.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Viac sa dozviete v priloženom videu.

O red

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices