Česká „kačka“ to má spočítané. Centrálna banka jej nedovolí posilniť

česká koruna
PHOTO: Flickr.

Štvrtok (8.11.2013) sa niesol predovšetkým v znamení zasadnutí centrálnych bánk a o zaujímavé udalosti tak nebola núdza. O poriadny rozruch sa podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, najskôr postarala česká centrálna banka [ČNB], ktorá po roku hrozieb pristúpila k reálnej akcii a vstúpila na devízový trh s cieľom oslabiť korunu. ČNB sa rozhodla využiť menový kurz ako ďalší nástroj uvoľnenia menovej politiky a oznámila, že bude na devízovom trhu intervenovať tak, aby udržala kurz koruny v blízkosti hladiny 27 EURCZK.

Česká koruna v priebehu pár sekúnd oslabila voči euru o viac než „kačku“, keď jej kurz vystrelil z úrovne 25,800 EURCZK na 26,990 EURCZK, čo je jej najslabšia úroveň za tri a pol roka. Keďže ČNB drží základnú úrokovú sadzbu na technickej nule už od leta 2012, jedinou schodnou cestou boja proti prípadnej deflácii zostali práve menové intervencie. A že to nie je celkom tradičný krok, dokazuje aj fakt, že ČNB sa k takejto akcii odhodlala po prvýkrát za 11 rokov.

Európska centrálna banka [ECB] ale tiež nechcela zostať v tieni. Eurostat ešte minulý týždeň informoval, že cenový rast v eurozóne v októbri spomalil na 0,7 %, čím výrazne „podstrelil“ inflačný cieľ ECB na úrovni dvoch percent. Na trhu sa preto začali objavovať špekulácie, že ECB by mohla pristúpiť k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky. Na rozdiel od ČNB, aktuálna sadzba ECB na úrovni 0,50 % umožňovala takýto krok aj prostredníctvom tradičného nástroja, akým je zníženie úrokových sadzieb. A skutočne, ECB sa rozhodla s takýmto krokom neotáľať a pristúpila k zníženiu základnej úrokovej sadzby z 0,50 % na nové historické minimum 0,25 %.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

K zníženiu prišlo aj na strane refinančnej sadzby, za ktorú si od ECB komerčné banky požičiavajú peniaze, a to z 1,00 % na 0,75 %. Depozitná sadzba, za ktorú si komerčné banky v ECB ukladajú nadmernú likviditu, zostala bez zmeny, teda na nule. K toľko diskutovanému zníženiu depozitnej sadzby do záporného teritória teda nedošlo, hoci guvernér Draghi na následnej tlačovej konferencii zopakoval, že ECB je na takýto krok pripravená. Euro na oznámenie ECB o znížení sadzieb zareagovalo strmým prepadom z úrovne 1,3500 EURUSD pod 1,3300 EURUSD. Za necelé dva týždne tak stratilo až 5 centov. Vo večerných hodinách ale časť strát zmazalo a obchodovanie uzavrelo na úrovni 1,3420 EURUSD.

Zaujímavé správy ale prišli aj spoza Atlantiku. Americká ekonomika vzrástla v tretej štvrtine tohto roka o 2,8 %, čo výrazne prekonalo očakávania trhu na úrovni 2,0 %. V porovnaní s druhým štvrťrokom, kedy bol zaznamenaný rast na úrovni 2,5 %, tak dokonca ekonomika USA šliapla na plyn. Pod pozitívny výsledok sa podpísal predovšetkým rast zásob, ktorý ale môže negatívne ovplyvniť vývoj v aktuálne prebiehajúcom kvartáli.

O red

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices