ECB bude prijímať 1000 nových úradníkov. Byrokracia sa „byrokratizuje“?

európska centrálna banka ECB
PHOTO: Flickr.

Nová budova ECB. Už sme vás informovali, ako stavba s plánovaným rozpočtom 500 miliónov eur postupne zdražela na 800, 1000 anajnovšie 1200 miliónov eur. Ona je však nielen extrémne drahá (za tie peniaze by si mohli prenajať kancelárie v Bratislave na viac ako 150 rokov), ale aj príliš malá! ECB totiž preberá funkciu dozoru nad finančným trhom a bude prijímať 1000 nových úradníkov. Tí sa do novej budovy nezmestia, takže ECB bude potrebovať ďalšie priestory.

Banky sú starosť celej Európy. Napriek obrovskému množstvu peňazí, ktoré od ECB dostali, požičiavajú firmám oveľa menej ako pred krízou. Dôvodov je viacero. Okrem toho, že podnikatelia sa v stále viac členských štátoch stávajú lovnou zverou a podnikanie rizikovým životným štýlom, dôvodom sú aj nové pravidlá kapitálovej primeranosti pre banky. Tie musia držať viac kvalitného kapitálu, a zhodou okolností za kvalitný kapitál regulátor považuje najmä štátne dlhopisy. Banky tak stále viac nakupujú dlhopisy a menej dávajú firmám na ich projekty.

Nástupcom Barrosa by mohol byť doterajší šéf Parlamentu Martin Schulz

U nás zúria voľby do VÚC, v Európe sa bude voliť nový prezident Komisie. Nebojte sa, sobotný obed vám to nepokazí, najdôležitejšiu pozíciu v EÚ nevolia občania, ale europoslanci. Barroso balí presne o rok kufre a už sa špekuluje o nástupcoch. Oficiálny kandidát je šéf Parlamentu Martin Schulz (známy aj Slovákom), ďalší neoficiálny kandidáti sú šéf gréckej radikálnej ľavice SYRIZA Alexis Tsipras, či najnovšie Enda Kenny, údajný favorit Britov.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Švédom Brusel naordinoval vlani 42% nových švédskych zákonov

Koľko zákonov tvorí náš parlament a koľko nám naordinuje Brusel? Dá trocha práce spočítať to. Švédom sa chcelo a tak vyrátali, že v roku 2012 prišlo z Bruselu 42% nových švédskych zákonov.

Viete ako vyzerá kapitalizmus po bruselsky? Nejako takto. Vaša firma je oveľa lepšia ako konkurencia, za čo vás tá konkurencia zažaluje. Komisia vás nechá potrestať samého seba. Následne sa spýta tých konkurentov, či si myslia, že ste sa potrestali dostatočne.

Veselé, minimálne ako zvyšok vášho týždňa!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices