Európsky parlament
PHOTO: redakcia/dub.

Drvivá väčšina europoslancov podporuje myšlienku jedného sídla

Európsky parlament
PHOTO: redakcia/dub.

Až 88 percent poslancov naprieč politickým spektrom podporuje myšlienku jedného sídla. EP je zrejme jediný zákonodarný zbor, ktorý nerozhoduje o tom, kde a kedy bude zasadať. Europoslanec za SDKÚ-DS Eduard Kukan považuje za rozumné, aby mal Európsky parlament (EP) iba jedno sídlo. Táto myšlienka je však podľa neho nerealistická. „Je potrebné zmeniť dohody o fungovaní Európskej únie, a na to treba súhlas všetkých štátov. Taký súhlas nebude, pretože Francúzi s tým nikdy nebudú súhlasiť,“ ozrejmil s tým, že pre Francúzov je Štrasburg symbol európskeho uzmierenia.

Ako poznamenal, ak by sa rozhodlo o tom, že europarlament bude sídliť iba v Štrasburgu, dobudovanie logistického zázemia by stálo obrovské financie, oveľa väčšie ako momentálne stojí sťahovanie poslancov a štatutárnych pracovníkov EÚ medzi Bruselom a Štrasburgom. To ročne vychádza približne na 180 miliónov eur. Kukan vidí priestor na šetrenie napríklad v prekladaní materiálov do všetkých úradných jazykov EÚ, ktorých je 24, ako aj v platení tlmočníkov. „Sú mnohé veci, na ktorých by sa jednoduchými racionalizačnými opatreniami dalo ušetriť viac,“ podotkol.

Rovnako Vladimír Maňka (Smer-SD) si myslí, že postačuje jedno sídlo EP. Presadiť to, označil za veľmi ťažké. „Európski poslanci na to tlačia, ale riešenie je v rukách hláv štátov. Musia sa na tom jednomyseľne zhodnúť všetci, aj francúzsky prezident, a to je možné jedine vtedy, ak dostane takú ponuku, aby sa mu to oplatilo,“ uviedol.

Viac..  Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Verí však, že k tomu nakoniec príde, pretože zasadať vo Francúzsku aj v Belgicku nie je ekonomicky výhodné. Prikláňa sa k tomu, aby sídlo zostalo v Bruseli, ktorý je z technického hľadiska, na rozdiel od Štrasburgu, komplexne vybavený a zabezpečený.

Podobný názor má Jaroslav Paška (SNS), ktorý dlhodobo podporuje myšlienku jedného sídla. V ktorom meste by mal byť, necháva na rozhodnutí európskych lídrov. „Z hľadiska operatívnosti spolupráce medzi Európskou komisiou, Európskou radou a EP je Brusel výhodnejší, pretože tam sídli aj Rada aj Komisia. Ak by Francúzi trvali na tom, že chcú ponechať parlament v Štrasburgu, tak nemám problém akceptovať toto rozhodnutie,“ poznamenal s tým, že europarlament vie rovnako dobre fungovať vo svojich priestoroch v oboch mestách. Istý problém vidí v cestovaní, keďže niektorým jeho kolegom sa nepáči, že štrasburské letisko nemá ani takú kapacitu ani spojenie ako bruselské.

Informáciu priniesol komerčný portál spravodajskej agentúry TASR www.teraz.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices