Európska únia dala údajne Ukrajine lehotu na prepustenie Tymošenkovej

tymošenková
PHOTO: Flickr.

V súčasnosti je 52-ročná opozičná líderka hospitalizovaná vo vojenskej nemocnici v Charkove v blízkosti ruských hraníc. Dvaja osobitní vyslanci Európskeho parlamentu, bývalý poľský prezident Aleksander Kwasniewski a bývalý predseda EP Pat Cox, dali ukrajinskému parlamentu týždeň na schválenie legislatívy umožňujúcej prepustenie uväznenej bývalej premiérky Julie Tymošenkovej na liečenie do zahraničia, ak chce Kyjev podpísať významnú integračnú zmluvu s EÚ.

Povedala to hovorkyňa Arsenija Jacenjuka, vysokého predstaviteľa ukrajinskej opozície a spojenca Tymošenkovej, Olha Lappová, ktorú citovala agentúra Associated Press.

Podľa vyjadrenia hovorkyne Kwasniewski a Cox povedali ukrajinským poslancom, aby schválili zákon do stredy, čo by umožnilo letecký prevoz Tymošenkovej na liečenie do Nemecka.

V súčasnosti je 52-ročná opozičná líderka Tymošenková hospitalizovaná vo vojenskej nemocnici v Charkove v blízkosti ruských hraníc. Za najpravdepodobnejšiu krajinu, kde by sa mohla liečiť, sa označuje Nemecko.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Rozhodnutie o bližšom previazaní EÚ s Ukrajinou by mali prijať ministri zahraničných vecí EÚ na svojom zasadnutí v Bruseli 18. novembra, desať dní pred otvorením summitu Východného partnerstva vo Vilniuse.

Informáciu priniesol komerčný portál spravodajskej agentúry TASR www.teraz.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices