Týždeň v EP: nový a lepší program Erasmus, oslava dvadsaťročnice a konferencia predsedov

Európsky parlament
PHOTO: Flickr.

Začal sa nový týždeň a my vám ponúkame prehľad toho, čo priniesol v Európskom parlamente ten uplynulý. Hovorilo sa o populárnom programe pre študentov v novom šate, poslanci si zaspomínali na minulosť aj so svojimi niekdajšími kolegami a predseda Európskej rady Herman Van Rompuy si vypočul aj trochu ostrejšie slová od niektorých predsedov politických frakcií Európskeho parlamentu.

V utorok poslanci odhlasovali zmeny, týkajúce sa populárneho programu pre študentov Erazmus. Jeho povesť „výhody iba pre elitu“ sa má zmeniť. Erazmus+ má stáť takmer 15 miliárd, ale má byť efektívnejší a šancu študovať, či zúčastniť sa kurzu v zahraničí dostane vďaka nemu až 5 miliónov študentov. Nový program ale nepriniesol iba nadšenie, ale aj kritiku a otázky. Tou najdôležitejšou je: pomôže mladým ľuďom získať potrebné znalosti a schopnosti, vďaka ktorým neskôr nespadnú do skupiny nezamestnaných?

Paľbu kritikov odráža europoslankyňa Doris Pack: „Akceptujem iba kritiku toho, že študenti nedostanú veľa peňazí. Avšak štúdium a zábava sa vôbec navzájom nevylučujú. Myslím si, že mladým ľuďom pri hľadaní práce veľmi pomôže to, že žili aj v inom kultúrnom a jazykovom prostredí.“

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Poslanci ale mali minulý týždeň aj dôvod na úsmev. Na oslave okrúhleho výročia sa ukázali nielen súčasní zástupcovia jednotlivých krajín, ale aj ich predchodcovia.

Nuž a naopak pramálo dôvodov na úsmev mal predseda Európskej rady Herman Van Rompuy na pravidelnom stretnutí predsedov politických frakcií Európskeho parlamentu. Pôvodne sa malo diskutovať o závere európskeho samitu z konca októbra. Účasť však bola nízka… a padali na nej aj slová kritiky.

Viac sa dozviete v nasledujúcom videu.

O nin

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices