Chorvátsko usporiada referendum o povolení homosexuálnych manželstiev

gay svadba
PHOTO: Flickr.

Chorvátsko, najnovšia členská krajina 28-člennej Európskej únie, uskutoční referendum o tom, či povoliť manželstvá homosexuálov. Organizácie na ochranu ľudských práv však tvrdia, že takéto hlasovanie je protiústavné. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Chorvátsky parlament v hlasovaní schválil usporiadanie referenda dňa 1. decembra, v ktorom sa voliči vyjadria k otázke: „Súhlasíte s tým, že manželstvo je manželský zväzok medzi mužom a ženou?“

Ak väčšina účastníkov bude v referende hlasovať „áno“, chorvátska ústava bude doplnená o zákaz homosexuálnych manželstiev.

Organizácie na ochranu ľudských práv oznámili, že podali sťažnosť proti referendu. Vysvetlili, že porušuje základné ľudské práva. Zoskupenie zamerané proti homosexuálom medzičasom zozbieralo vyše 700.000 podpisov na podporu tohto referenda.

Diskusia o právach homosexuálov rozdeľuje Chorvátsko. Krajina podnikla kroky na zlepšenie práv homosexuálov, ale také otázky ako manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú v neochvejne katolíckom Chorvátsku stále mimoriadne citlivé.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Informáciu priniesol komerčný portál spravodajskej agentúry TASR www.teraz.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices