fico hollande
PHOTO: © European Union, 2013

Fico v Paríži. Vraj pre lepší život mladých, chce na to eurofondy

fico hollande
PHOTO: © European Union, 2013

BRATISLAVA – Slovensko chce riešiť katastrofálnu nezamestnanosť mladých ľudí s pomocou európskych peňazí. Premiér Robert Fico odletel do Paríža, kde vyjednáva dotácie. Aby ich Slovensko dostalo, musí mať dobré projekty.

Každý tretí Slovák do 25 rokov nepracuje

Každý tretí Slovák do 25 rokov nepracuje, ani neštuduje. Miera nezamestnanosti mladých tak u nás patrí medzi najvyššie v celej Európskej únii a týka sa takmer 75 tisíc ľudí. Vláda chce tieto čísla okresať do prijateľnejšej podoby s pomocou európskych peňazí. Premiér Robert Fico o tom hovoril v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a vrcholnými predstaviteľmi európskych štruktúr.

6 miliárd EUR na prácu

Na projekty, ktoré by mali Európanom priniesť prácu chce Únia vyčleniť až 6 miliárd eur, my by sme z toho mohli dostať údajne až 200 miliónov a ďalšou polovicou by štát prispel zo svojej kasy. Príspevok si ale musíme obhájiť kvalitnými projektmi a od našej šikovnosti potom bude závisieť aj to, či priznané dotácie budeme vedieť efektívne využiť. Nie je totiž žiadnym tajomstvom, že s čerpaním eurofondov máme dlhodobé problémy.

Viac..  Krajiny EÚ prisľúbili 7,7 miliardy eur na humanitárne účely

Samotná únia žiada od svojich členov zmeny v systéme školstva a to tak, aby sa mladí ľudia vzdelávali najmú v odboroch, s ktorými si ľahko nájdu uplatnenie. Chce tiež podporiť podnikanie mladých a ich pracovnú mobilitu, teda aby si prácu hľadali aj v iných krajinách.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices