Pomoc EÚ po ničivom tajfúne Haiyan: tri milióny pre Filipíny

Haiyan
PHOTO: Flickr.

Tajfún Haiyan, ktorý neoficiálne označujú aj za vôbec najsilnejší tropický cyklón všetkých čias, napáchal na Filipínach obrovské škody a o život pripravil už 10 tisíc ľudí. Krajina preto zúfalo žiada o medzinárodnú pomoc. Vypočula ju aj Európska únia, ktorá uvoľnila 3 milióny eur a aktivovala mechanizmus civilnej ochrany.

„Všetci sme hlboko šokovaní tým, čo Haiyan napáchal,“ povedal Kristalina Georgievová, komisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia. „Najdôležitejšie je teraz obnoviť prístup do vzdialených oblastí, ktoré tajfún zasiahol. Státisíce ľudí naliehavo čakajú na  humanitárnu pomoc, pitnú vodu, jedlo a prístrešie.“

Viaceré členské štáty sa rozhodli pomôcť aj samostatne. Belgicko dodáva lekársky tím a jednotku na čistenie vody. Maďarsko zase zostavuje tím záchranárov a lekárov, ktorých chce na Filipíny vyslať čo najskôr. Veľká Británia a Francúzsko sa postarali o provizórne prístrešky. Švédsko poskytuje základný tábor s komunikačným zariadením a Nemecko nasadzuje svojich expertov. Pomoc plánujú aj naši českí susedia.

Viac..  Vyhlásenie Komisie a vysokého predstaviteľa pri príležitosti Medzinárodného dňa žien

Núdzové koordinačné stredisko EK sleduje situáciu v krajine 24 hodín denne. Tím civilnej ochrany má doraziť v najbližších dňoch, aby mohol koordinovať záchranné práce a humanitárnu pomoc. Mechanizmus civilnej ochrany sa aktivoval vo chvíli, keď  Európska komisia oznámila, že na pomoc uvoľňuje 3 milióny eur. Podpora sa bude poskytovať  prostredníctvom humanitárnych organizácií a je určená  na najnaliehavejšie potreby obyvateľstva v najviac postihnutých oblastiach. Následky vyčíňania tajfúnu pocítilo odhadom 10 miliónov ľudí – čo je viac ako 10 percent filipínskej populácie.

O nin

Odporúčame pozrieť

E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Žurnalistiku a slobodné médiá budeme po súčasnom „informačnom zmätku“ opäť vnímať ako kľúčový prvok verejnej …

Consent choices