Predseda EP na tému nezamestnanosť mladých: Máte slovo, mládež. Povedzte nám, čo máme zmeniť!

Martin Schulz
PHOTO: Flickr.

Hovorí sa, že svet dnes patrí mladým. Nie je to tak celkom pravda. Pripúšťa to aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, ktorý sa rozhodol, že po nekonečných debatách politikov treba dať priestor tým, ktorých sa problém najviac týka. Na debatu o nezamestnanosti si do Bruselu pozval mladých ľudí zo všetkých členských krajín.

Myslí si totiž, že pre mládež toto vôbec nie sú dobré časy. Najmä ak viacerí experti tvrdia, že súčasná hospodárska kríza sa nám tu môže postarať o celú generáciu, ktorá sa na trh práce bude dostávať iba veľmi ťažko a veľmi pomaly. „Môj život bol oproti mojim rodičom oveľa lepší. Mal som viac príležitostí ako oni. A teraz sme v situácii, že my, ako európska inštitúcia, musíme žiadať od ľudí v našich členských štátoch obete… avšak nie kvôli ich deťom… ale kvôli bankám,“ skonštatoval Schulz.

Stretnutia na pôde Európskeho parlamentu sa zúčastnili mladí Európania vo dvojiciach. Z každej krajiny prišiel jeden zamestnaný a jeden nezamestnaný. Diskutovali tri dni a nevyhli sa ani téme krízy. Myslia si totiž, že situácia, v ktorej je bez práce každý piaty, ba takmer každý štvrtý mladý človek, vyplýva najmä zo súčasnej ekonomickej situácie a úsporných opatrení. Mladý účastník debaty z Nemecka dokonca priznal, že cíti istú zodpovednosť zo strany jeho krajiny. Tie tri dni ale mládež netrávila iba rečnením a rozčuľovaním sa nad stiuáciou. Skupina vytvorila súbor odporúčaní pre EP. Navrhujú napríklad, aby isté percento z iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých dostali k dispozícii priamo mladí ľudia a ich vlastné programy.  Europoslankyni Isabelle Durant sa to pozdáva: „Možno sa to napokon zmení na lekciu o skutočnom živote mladých pre mladých. Európski a domáci politici už dokázali, že ich možnosti sú obmedzené – inak by sme nemali 20, 30, 40, či niekedy dokonca 60 percent mladých ľudí bez akejkoľvek perspektívy.“

Viac..  Bilčík k debate o Slovensku v EP: Dnes potrebujeme ešte viac brániť slobodné médiá a právny štát

Aj preto tieto návrhy vezme Martin Schulz na rokovanie štátov EÚ, ktoré sa má konať v Paríži už dnes. Uvidíme, či budú aj jeho kolegovia tak načúvať mladým a dajú im šancu vyskúšať ich spôsob záchrany.

Pozrite si reportáž o stretnutí mladých v Bruseli:

O nin

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices