Toto sú top destinácie Európy: mnohé z nich zrejme nepoznáte, ale v niečom sú výnimočné!

Kaunertal
PHOTO: Flickr.

Aj napriek hospodárskej kríze stále radi cestujeme. Ak majú za čo, doprajú si Európania dovolenky, či rekreačné pobyty. Pokiaľ ale nadšený turista trpí nejakým hendikepom, sú jeho možnosti pri výbere destinácie značne obmedzené. Podobné skúsenosti má aj mnoho rodín s malým dieťaťom, ktoré sa bez kočíka ešte prakticky nepohnú. Na špecifických hostí sa skrátka stále veľmi nemyslí.

A to chce Európska komisia zmeniť. Nie zákonmi, príkazmi a nariadeniami, ale motiváciou. Každoročne rozdáva ocenenia EDEN, ktorými vyjadruje uznanie najkrajším európskym destináciám. Tentoraz sa ich rozhodla venovať tým miestam, ktoré sú dobre dostupné pre všetkých. V Bruseli ich odovzdali iba včera večer a získalo ich 19 destinácií za svoje úsilie priblížiť sa všetkým návštevníkom. Vybudovali turistické cesty tak, aby boli prispôsobené aj invalidným vozíkom, detským kočíkom a špeciálne upraveným bicyklom a sprístupnili pláže aj ľuďom so zníženou pohyblivosťou, či zrakovým postihnutím, seniorom a rodinám s deťmi.

Európska komisia verí, že tento ročník súťaže EDEN pomôže nielen pri zviditeľnení takýchto miest, ale tiež podporí ďalšie destinácie po celej Európe, aby nasledovali ich príklad. Má to nepochybný prínos – bezbariérový prístup priláka nových klientov, a to sa určite odrazí na ekonomickom raste a zamestnanosti v oblasti.  Viaceré nie sú od Slovenska až tak ďaleko… Tu je teda zoznam miest, kam sa môžete vybrať za krásami prírody a krajiny aj v prípade, že nie ste klasický turista:

1. Údolie Kaunertal, Rakúsko – jedno z najkrajších miest v Tirolsku. V prírodnom parku nájdete krásnu alpskú flóru a faunu. Bezbariérový prístup tu funguje už od 70-tych rokov 20. storočia. Ľudia na invalidnom vozíku sa v lyžiarskom stredisku môžu dostať až do výšky 2750 m, kde je priamy vstup k vlekom.

2. Ottignies-Louvain-la-Neuve, Belgicko – región, zasadený do nádhernej zelenej krajiny. Podieľa sa na mnohých európskych vedeckých, akademických a kultúrnych projektoch. Už pri výstavbe sa myslelo na to, že miesto by malo byť dostupné všetkým. V centre mesta auto nestretnete, zato sú tam chodníky, ktoré sa postupne menia na bezbariérové, rovnako ako múzeá.

3 Stancija 1904 – Svetvinčenat, Chorvátsko – nachádza sa v srdci Istrie. Táto dovolenková destinácia je prístupná skutočne všetkým. Nájdete tu kvalitné ubytovanie, plne prispôsobené pre osoby so zdravotným postihnutím, s ľahkým prístupom do záhrady a na terasy. Prístupné sú aj pláže a ponuky v podnikoch sú vytlačené aj v Braillovom písme.

4. Polis Chrysochous, Cyprus – jedna z najkrajších a najromantickejších oblastí na Cypre. Spája pláne, hory i more a je tu veľmi príjemná klíma. Po zavedení inovatívneho elektronického systému je oblasť plne prístupná pre invalidov na vozíku. Množstvo hotelov a apartmánov má bezbariérový prístup a ponúka pohodlie a vybavenie pre návštevníkov so zdravotným postihnutím. Je tu tiež možnosť dobiť si elektrický invalidný vozík.

5. Lipno, Česká republika – región, kde sa sezóna nikdy nekončí, keďže väčšina atrakcií a aktivít tu funguje celoročne. Sú tu lyžiarske strediská, turistické chodníky, možnosť splavovania.  Mnoho ciest a chodníkov okolo jazera je bezbariérových. Tiež je tu špeciálne vyškolený personál.

6. Haapsalu, Estónsko – romantické prímorské mestečko na západnom pobreží Estónska volajú aj Benátky severu. Je známe svojou teplou morskou vodou, liečivými bahennými kúpeľmi a priateľskými obyvateľmi. V prístupe a chápaní potrieb zdravotne postihnutých osôb má dlhú históriu.

7. Prírodný park Morvan, Francúzsko – rozkladá sa na takmer 3000 km2, v centrálnej oblasti Burgundska, ktorá je známa skvelým jedlom a vínom. Väčšina parku je upravená pre ľudí so zníženou pohyblivosťou. Obľúbené aktivity si môžu užiť naozaj takmer všetci –  je tu napríklad lezecká stena pre zrakovo postihnutých a ľudia na vozíkoch si môžu vychutnať preteky off-road.

8. Marathon, Grécko – mesto ponúka svojim návštevníkom možnosť vychutnať si krásnu prírodu, kultúru i históriu. Je otvorené pre všetkých návštevníkov, bez ohľadu na ich fyzické obmedzenia, postihnutia alebo vek. Národný park Schinias má mnoho chodníkov vhodných pre ľudí na invalidnom vozíku. Väčšina archeologických a kultúrnych pamiatok je bezbariérová a na pláži sú k dispozícii špeciálne solárne elektrické sedačky, ktoré pomáhajú zdravotne postihnutým návštevníkom dostať sa na more.

9. Kaposvár a Zselic, Maďarsko – oblasť, prístupná skutočne všetkým. Nachádza sa tu 106 plne prístupných priechodov pre chodcov. Turistické informačné centrum má bezbariérový prístup a poskytuje mapy, napísané v Braillovom písme. Zrakovo postihnutí turisti majú k dispozícii audiosprievodcu, sluchovo postihnutí zase film s titulkami.

10. Mesto Cavan a okolie, Írsko – krajina jazier v strednej časti ostrova. Sú tu jedny z najlepších reštaurácií v Írsku. Hotový raj pre milovníkov hudby – spev a koncerty často pokračujú až do rána. Mesto sa veľmi snažilo, aby sa stalo plne prístupným. Sú tu takzvané hmatové chodníky, či špeciálne priechody pre chodcov. Miestna knižnica, turistické kancelárie a zábavné centrum sú plne prístupné, podobne ako väčšina parkov.

11. Pistoia, Taliansko –  spája prírodu a umenie. V centre sa nachádzajú trasy s konkrétnymi informáciami o dostupnosti pre každého s telesným postihnutím. Je tiež uzavreté pre autá. Zaujímavé je „Hmatové múzeum“, čo je stála výstava, predstavujúca mesto zrakovo postihnutým návštevníkom.

12.. Liepaja, Lotyšsko – mesto, ktoré sa neoddeliteľne spája s Baltským morom. Po spolupráci s neziskovými organizáciami sa tu zaviedlo množstvo zmien. Osobitná pozornosť sa venovala potrebám nevidiacich a slabozrakých ľudí. Vznikli tu špeciálne chodníky s popisom turistických zaujímavostí v Braillovom písme. Chodník v blízkosti jazera je plne prispôsobený ľuďom na invalidnom vozíku a miestna pláž vyhovuje rozmanitým potrebám.

13. Telšiai, Litva – historické centrum mesta je jedným zo siedmich špeciálne zachovaných starých miest v krajine. Miestne orgány stále vyvíjajú veľkú snahu, aby bolo prístupné. Na hlavné uliciach sú chodníky, prispôsobené nevidiacim a slabozrakým ľuďom. Verejné budovy, obchody a banky zase majú bezbariérový prístup. Turistická kancelária organizuje prehliadky mesta s výkladom v posunkoch pre nepočujúcich a sluchovo postihnutých návštevníkov.

14.. Horsterwold, Holandsko – jedinečné miesto, ktoré sa nachádza na niekdajšom morskom dne. Oblasť je takmer celá chránená a lesy sú prístupné pre každého. Na mnohých miestach je možné nabiť si elektrické vozíčky. Bezpečné cyklotrasy sú prístupné aj pre peších turistov a ľudí na vozíku.  Rovnako známy umelý kopec, ktorý ponúka skvelý výhľad. Aj väčšina lesných ciest je bezbariérová.

15. Przemyśl, Poľsko – mesto očarí návštevníkov strmými, úzkymi uličkami, historickými budovami a starými kostolmi so vznešenými vežami. Je prístupné hedikepovaným ľuďom, rodinám s deťmi i seniorom. Väčšina verejných budov, múzeí a obchodov a hotelov je pripravená  na návštevníkov so zdravotným postihnutím. Mnoho atrakcií, vrátane katedrály, je prispôsobených pre návštevníkov so zníženou pohyblivosťou.

16. Jurilovca, Rumunsko – patrí do svetového dedičstva UNESCO. Oblasť je známa pre svoju nádhernú prírodu. Miestne úrady chcú privítať návštevníkov všetkých vekových kategórií z celej Európy. Turistické centrum je pripravené pomôcť všetkým návštevníkom.

17. Laško, Slovinsko – oblasť, ktorá vyniká priam nedotknutou prírodou. Je tiež známa pre relaxačné termálne kúpele. Miestne orgány a podniky spolupracujú na tom, aby zlepšili dostupnosť pre všetkých návštevníkov. Hotely, múzeá a verejné budovy sú pripravené privítať hostí so zníženou pohyblivosťou. Okrem bezbariérového prístupu tu návštevníci nájdu dokumenty v Braillovom písme, ubytovanie pre vodiace psy a indukčné slučky pre osoby s poruchami sluchu.

18. Prírodný park v pohorí Guara, Španielsko – pokrýva viac ako 80 tisíc hektárov. Na návštevníkov tu čaká množstvo outdoorových aktivít. Orgány parku, podnikatelia a mimovládne  organizácie tu neustále zlepšujú prístup.  K dispozícii sú špeciálne upravené infraštruktúry v parku, vhodné pre ľudí so zdravotným postihnutím.

19. Taraklı, Turecko – oblasť, známa stavbami v osmanskom štýle. Postupne sa stala dostupná pre všetkých turistov. Všetky dôležité pamiatky sú bezbariérové. Veľa hotelov ponúka služby pre hostí s obmedzenou pohyblivosťou.

 

O nin

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices