Čo nové vo svete? Prinášame Vám prehľad uplynulého 45. týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

Rast slovenskej ekonomiky dosiahne v tomto roku 0,9 % a v budúcom roku 2,1 %. Predpovedá to Európska komisia vo svojej novej jesennej prognóze. V porovnaní s tou jarnou komisia výrazne okresala odhad slovenského rastu pre budúci rok, nakoľko v máji našej ekonomike predpovedala budúcoročný rast HDP na úrovni 2,8 %. V prípade prehodnotenia odhadu pre eurozónu ako takú EK nebola taká razantná, keď menovému bloku predikuje budúcoročný rast na úrovni 1,1 % [predošlý odhad 1,2 %].

ČESKÁ REPUBLIKA:

O poriadny rozruch sa podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, vo štvrtok postarala česká centrálna banka [ČNB], ktorá po roku hrozieb pristúpila k reálnej akcii a vstúpila na devízový trh s cieľom oslabiť korunu. ČNB sa rozhodla využiť menový kurz ako ďalší nástroj uvoľnenia menovej politiky a oznámila, že bude na devízovom trhu intervenovať tak, aby udržala kurz koruny v blízkosti hladiny 27 EURCZK. Česká koruna v priebehu pár sekúnd oslabila voči euru o viac než „kačku“, keď jej kurz vystrelil z úrovne 25,800 EURCZK na 26,990 EURCZK, čo je jej najslabšia úroveň za tri a pol roka. Keďže ČNB drží základnú úrokovú sadzbu na technickej nule už od leta 2012, jedinou schodnou cestou boja proti prípadnej deflácii zostali práve menové intervencie. A že to nie je celkom tradičný krok, dokazuje aj fakt, že ČNB sa k takejto akcii odhodlala po prvýkrát za 11 rokov.

POĽSKO:

Poľská vláda začiatkom budúceho roka prevedie štátne dlhopisy z penzijných fondov do štátneho systému bez ohľadu na pochybnosti, či je takýto krok v súlade s ústavou. Plán čelí veľkej kritike, nakoľko vláda chce „vyvlastnené“ dlhopisy zrušiť a znížiť tak svoj verejný dlh. Sporitelia vo fondoch by tak prišli o značnú časť svojich dôchodkových úspor. Vláda má v úmysle vyplácať im prislúchajúcu časť dôchodkov zo štátneho rozpočtu.

MAĎARSKO:

Maďarský minister hospodárstva Varga potvrdil, že Maďarsko plánuje opäť osloviť zahraničných investorov s ponukou eurobondov. Presný termín dolárovej emisie zatiaľ nie je známy, ale Varga prezradil jej predpokladaný objem na úrovni 2 mld. USD. Maďarsko naposledy predávalo dlhopisy denominované v amerických dolároch vo februári, kedy investori nakúpili maďarský dlh v objeme až 3,25 mld. USD. Odloženie znižovania objemu stimulov [taperingu] v podaní Fed-u vytvára podľa Vargu pozitívne prostredie pre podobné emisie. Maďarsko má však podľa ministra aj bez tejto aukcie do konca roka dostatok prostriedkov na prefinancovanie sa.

FRANCÚZSKO:

Ratingová agentúra S&P znížila rating Francúzska z úrovne AA+ na AA. Výhľad nového ratingu krajiny je stabilný. Dôvodom okresania francúzskeho ratingového hodnotenia je podľa agentúry naďalej vysoká miera nezamestnanosti v krajine, ktorá brzdí zavádzanie potrebných štrukturálnych opatrení. Francúzsko tak nemá veľmi dobré vyhliadky ekonomického rastu na najbližšie roky, čo zároveň zväzuje ruky vláde pri konsolidácii verejných financií. Verejný dlh krajiny dosiahne podľa S&P vrchol na úrovni 86 % HDP v roku 2015. Agentúra zároveň uviedla, že k zlepšeniu francúzskeho ratingu by mohlo dôjsť v prípade zníženia zadlženosti pod hranicu 80 % HDP.

PORTUGALSKO:

Ratingová agentúra Moody´s v piatok zlepšila výhľad portugalského ratingu z negatívneho na stabilný. Rating krajiny ale agentúra potvrdila na neinvestičnom stupni Ba3. Za zlepšením výhľadu stoja podľa Moody´s najmä zlepšenie fiškálnej pozície krajiny, pomaly sa zlepšujúci ekonomický výhľad a znížené riziko potreby reštrukturalizácie dlhu. Portugalsko by podľa agentúry mohlo ťažiť z postupného oživovania Španielska, ktoré je jeho najvýznamnejším obchodným partnerom, ale i eurozóny ako takej.

GRÉCKO:

Návrat Grécka na dlhopisové trhy je podľa premiéra Samarasa veľmi pravdepodobný do konca roka 2014. Grécko má zároveň v úmysle začať postupne znižovať mieru zdanenia, avšak bez toho, aby nižšie daňové príjmy ohrozili plánovaný prebytok primárneho rozpočtu. Samaras tiež cez víkend čelil hlasovaniu o vyslovení nedôvery jeho vláde, ktoré ale napokon s miernou prevahou hlasov ustál.

USA:

Americká ekonomika vzrástla v tretej štvrtine tohto roka o 2,8 %, čo výrazne prekonalo očakávania trhu na úrovni 2,0 %. V porovnaní s druhým štvrťrokom, kedy bol zaznamenaný rast na úrovni 2,5 %, tak dokonca ekonomika USA šliapla na plyn. Pod pozitívny výsledok sa podpísal predovšetkým rast zásob, ktorý ale môže negatívne ovplyvniť vývoj v aktuálne prebiehajúcom kvartáli.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices