Základná sadzba ECB na novom historickom minime 0,25 %

európska centrálna banka
PHOTO: Flickr.

Poľská centrálna banka [NBP] minulý týždeň podľa očakávaní ponechala základnú sadzbu bez zmeny na úrovni 2,50 % a uviedla, že sadzbami neplánuje hýbať minimálne do polovice roka 2014. Ďalšie zasadnutia už ale priniesli väčšie prekvapenia. Keďže ČNB drží základnú úrokovú sadzbu na technickej nule už od leta 2012, rozhodla sa uvoľniť menovú politiku prostredníctvom cieleného oslabenia koruny.

 

Horúco bolo aj na pôde ECB. Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, cenový rast v eurozóne v októbri spomalil na 0,7 %, čím výrazne „podstrelil“ inflačný cieľ ECB na úrovni dvoch percent. Na trhu sa preto začali objavovať špekulácie, že ECB by mohla pristúpiť k ďalšiemu uvoľneniu menovej politiky. Na rozdiel od ČNB, aktuálna sadzba ECB na úrovni 0,50 % umožňovala takýto krok aj prostredníctvom tradičného nástroja, akým je zníženie úrokových sadzieb. A skutočne, ECB sa rozhodla s takýmto krokom neotáľať a pristúpila k zníženiu základnej úrokovej sadzby z 0,50 % na nové historické minimum 0,25 %.

K zníženiu prišlo aj na strane refinančnej sadzby, za ktorú si od ECB komerčné banky požičiavajú peniaze, a to z 1,00 % na 0,75 %. Depozitná sadzba, za ktorú si komerčné banky v ECB ukladajú nadmernú likviditu, zostala bez zmeny, teda na nule. K toľko diskutovanému zníženiu depozitnej sadzby do záporného teritória teda nedošlo, hoci guvernér Draghi zopakoval, že ECB je na takýto krok pripravená. Zasadala aj britská centrálna banka BoE, ktorá ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni 0,50 % a nemenila ani cieľový objem nákupov aktív zo súčasných 375 mld. GBP. Zaujímavo tak vyznieva jedine fakt, že táto inak mimoriadne nízka úroková sadzba je už v rámci pätice najvýznamnejších centrálnych bánk sveta [Fed, ECB, BoJ, SNB, BoE] najvyššia.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices