Standard & Poor’s znížila v piatok rating Francúzsku na AA

standard and poors
PHOTO: Flickr.

Už to schytali aj Francúzi, a z vcelku nečakanej strany. Keď bývalý študentský líder maoistickej strany a súčasný prezident Komisie zahlási, že “Francúzsko je krajina, kde firmy platia ďaleko najvyššie dane, a to je problém pre rast,” tak viete, že niečo je veľmi zle. Standard & Poor’s znížila v piatok rating Francúzska na AA. Vláda ustúpila v zavádzaní novej dane na nákladné automobily, ktorá vyvolala veľké protesty, a odsunula ju o pol roka.

V oblasti daní sa blysli aj Španieli. Už v auguste prikázali pripojiť všetky domáce solárne panely na domoch do siete a platiť z nich daň, čím de facto zdanili slnko. Najnovšie pripravili solárnu políciu, ktorá vám môže domov vtrhnúť na kontrolu, či náhodou nemáte niekde na streche utajený solárny panel pre vlastnú potrebu.

Politici dane radi uvaľujú a ešte radšej vidia, keď ich ľudia platia. No im samým sa platí ťažšie. Stačí si spomenúť na bývalého premiéra tretej najväčšej ekonomiky eurozóny, právoplatne odsúdeného (ale nepotrestaného) za daňové úniky. Najnovšie má problém komisár pre obchod Karel De Gucht. Údajne pozabudol Belgicku nahlásiť isté rozsiahle príjmy z roku 2009, ktoré znamenali 900 000 eurovú daň.Vec ide na súd.

Viac..  Eurokomisárka Helena Dalliová: Rovnosť žien a mužov pri volebnej urne

Jedna pozitívna správa. Po 16-hodinových jednaniach sa Parlament a Komisia dohodli na rozpočte 2014. Platby by mali oproti roku 2013 poklesnúť o 6 %. Konečne nejaký škrt, len samým nadšením nesmieme zabudnúť, že práve kvôli tomuto škrtu si Komisia pred časom vydupala spätné zvýšenie rozpočtu 2013.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices