Dlhová kríza má v EÚ dlhé chápadlá. Česi prišli pre intervenciu národnej banky o 5% úspor

prázdne vrecká
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Obyvateľstvo starne, sociálny systém dostáva zabrať, bankám sa trasú vetché kolená a štátne pokladnice v Európe sa už dávno netešia príjmom ako v časoch bublín v rokoch 2002-2007. Problémy s rozpočtom sa nevyhýbajú nikomu, ani tým najlepším a najbohatším.

Podľa nových prepočtov má Rakúsky kumulatívny deficit rokov 2013 – 2017 dosiahnuť až 40 mld. EUR

Viedeň ambiciózne plánovala v roku 2016 vyrovnaný rozpočet. Po nedávnych voľbách už politici pripravujú na trochu inú realitu. Podľa nových prepočtov má kumulatívny deficit rokov 2013-2017 dosiahnuť až 40 miliárd eur. Dôvodom je okrem iného stále neuspokojivý stav už raz zachraňovanej (a znárodnenej) banky Hypo Alpe Adria, ktorá akútne potrebuje ďalšiu miliardu.

Ako pripomenutie, že kríza ešte zďaleka neskončila, ECB minulý týždeň znížila úrokovú mieru, a je pripravená ju znižovať ďalej. Od roku 2008 tak aplikuje rovnaký liek a očakáva, že raz snáď zaberie. Nemecko tento krok mierne vystrašil. Boja sa, že podobne ako na prelome milénií veľmi nízke úroky povedú k vzniku bublín v aktívach.

ČNB zrazila korunu a tak aj hodnotu úspor ľudí o takmer 5 percent

Ešte väčšie prekvapenie pripravila Česká národná banka. O prvej intervencii na devízových trhoch sa už šuškalo nejakú dobu. No jej intenzita prekvapila väčšinu, keď ČNB zrazila korunu (a hodnotu úspor ľudí) o takmer päť percent. Pritom ČR už dnes dosahuje obchodné prebytky okolo 10 %. Má to byť vraj impulzom, aby „ľudia začali nakupovať.“ Ľudia totiž sebecky príliš sporia a sťažujú tak politikom život.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Merkantilistické myslenie je živé v celej Európe. Komisia začala vyšetrovať Nemecko kvôli jeho veľkému obchodnému prebytku. Čo na tom, že tento prebytok nevzniká s eurozónou, s ktorou má Nemecko dokonca obchodný deficit. Ako k tomu poznamenal sekretár CSU Alexander Dobrindt, “Európu neposilníte tým, že oslabíte Nemecko.” Ozaj, kedy začne Komisia vyšetrovať Grécko či Španielsko za “obsesiu importom”?

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices