Európske hlavné mesto kultúry 2019. Do užšieho výberu postúpilo 6 talianskych miest. Slovensko bez kandidáta

európske hlavné mesto kultúry
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Už Šesť talianskych miest (Cagliari, Lecce, Matera, Perugia, Siena Ravenna a) sa dostalo do užšieho výberu pre Európske hlavné mesto kultúry 2019. Spomínané mestá odporučila porota, ktorá sa stretla v Ríme. Výberová komisia sa znovu stretne na jeseň 2014, aby zo spomínaných miest vybrala víťaza.

Androulla Vassiliouová, európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež, uviedla: „Chcel by som srdečne zablahoželať mestám za svoje nominácie po prvom kole súťaže, do ktorej sa prihlásilo viac než 20 miest, čo je rekordný počet.“

Už len nominácia do užšieho výberu môže mať významný kultúrny a hospodársky prospech pre mesto, pretože sa o neho začne zaujímať oveľa väčšie množstvo turistov.

Momentálne sú európskym hlavným mestom kultúry Košice. Na budúci rok ich vystriedajú Umea (Švédsko) a Riga (Lotyšsko), v roku 2015 Mons (Belgicko) a Plzeň (Česká republika), Wroclaw (Poľsko) a Donastia-San Sebastian (Španielsko) v roku 2016, Aerhus (Dánsko) a Paphos (Cyprus) v roku 2017, Valetta (Malta) pre rok 2018, ku ktorej sa navrhuje aj Leeuwarden (Holandsko).

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices