Slovenská ekonomika išla hore, nezamestnanosť nestúpala

automobilka
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Krajiny Únie vytasili na stôl svoje karty, respektíve ekonomické čísla. Tie ukazujú, že zotavovanie z krízy pokračuje, ale je pomalé. Čísla taktiež ukazujú, že sa nemôžeme veľmi sťažovať, ale veľká výhra to tiež nie je.

Ekonomika išla hore, nestúpala nezamestnanosť

Naša ekonomika v 3. štvrťroku opäť išla hore a zároveň nestúpala nezamestnanosť. „Slovenská ekonomika sa v treťom štvrťroku zväčšila o 09, percenta. Rast pokračoval aj v medzikvartálnom vyjadrení. Rástli sme o 0,2 percenta,“ uviedol Martin Filko, riaditeľ Inštitútu finančnej politiky.

Ekonomiku už klasicky potiahol export. Samotné Slovensko jej extra nepomohlo. „Slabý domáci dopyt a de facto, domáca časť ekonomiky je stále v recesii,“ uviedol anayltik J&T Banky Stanislav Pánis.

„Stále je to veľmi vysoká miera nezamestnanosti. Asi dvojnásobne vyššia ako pred krízou,“ hovorí Eva Sadovská, analytička Poštovej Banky. Tým, že naša ekonomika neprepadla, dobrá správa končí. Rástla totiž takým nijakým tempom, rovnako ako celá Európa. „Je blízko k stagnácii. medzikvartálne vzrástla len o 0,1 percenta, medziročne sa dokonca mierne prepadla,“ tvrdí Filko.

Slabo napredujú Nemci, Francúzi prepadli

Slabo napredujú Nemci a Francúzi dokonca poklesli. „To malo samozrejme negatívny dopad aj na celkový rast eurozóny a Európskej Únie,“ hovorí analytik J&T Banky Stanislav Pánis. „Nižší rast v Nemecku by som nebral tak dramaticky. Ešte stále je to rast. Francúzi, tí prepadli,“ hovorí Fidel Helmer, analytik Hauck&Aufhaeuser.

Viac..  E. Jurzyca: Ochota Slovákov vynakladať peniaze na zelené projekty naďalej klesá

Aj keď francúzski politici to vidia inak. „Sme v momente reštartu ekonomiky, keď sa reštartuje rast a francúzskym firmám bude lepšie,“ uviedol Pierre Moscovici, francúzsky minister financií.

Zlepšovanie len slepačími krokmi

Prekvapili aj Česi, tí sa prepadli o pol percentuálneho bodu. Suma sumárum ide o také prešľapovanie na mieste a trápenie sa. Kým ekonomika Európy a naša nebude rásť natoľko, aby rástla aj zamestnanosť, tak pre bežných ľudí sa o raste ani nedá hovoriť. „Slovenská ekonomika sa bude zlepšovať len slepačími krokmi v najbližšom období,“ dodáva Pánis. „Teda aj nezamestnanosť zostane zrejme stále vysoká,“ uviedla Sadovská.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

polnohospodarstvo

Komisia navrhuje cielené preskúmanie spoločnej poľnohospodárskej politiky

Európska komisia v súlade so svojím záväzkom znížiť administratívnu záťaž pre poľnohospodárov v EÚ navrhla …

Consent choices