Plytvanie? Pacifický ostrov Pitcairn dostal z eurofondov za posledných 13 rokov 4,4 mld. EUR

pitcairn
PHOTO: Flickr.

Na poli plytvania s Európskym rozpočtom je stále čo robiť. Pre inšpiráciu. Pacifický ostrov Pitcairn (územie Spojeného Kráľovstva) dostal z európskeho rozvojového fondu za posledných 13 rokov4,4 milióna eur. Čo je na tom divné? To, že ostrov má len 50 obyvateľov. Možno tam má daktorý komisár postavený pekný bungalow… Ale to je kvapka v Pacifiku. Napríklad na rozvoj širokopásmového internetu malo ísť v rokoch 2014-2020 v Európe takmer 10 miliárd eur. Suma bola osekaná na 1 miliardu eur. Úspešnej päťročnici už nebráni mandelinka zemiaková, ale pomalý internet. Podľa plánovačov by tak mala byť polovica EÚ do roku 2020 pokrytá 100mbit internetom. Nezamestnaní v Rožňave sa už tešia, ako im zrýchlenie internetu zmení životné vyhliadky.

Prezident Bundesbanky Jens Weidmann sa vyjadril jasne: „Privilégiá štátnych dlhopisov musia skončiť!“

Blíži sa tretí veľký stres-test európskych bánk, tentoraz vraj už poriadny. Zatiaľ je stále nejasné, ako sa budú posudzovať štátne dlhopisy, donedávna „100% bezpečné“. Prezident Bundesbanky Jens Weidmann sa vyjadril jasne. „Privilégiá štátnych dlhopisov musia skončiť. Treba ich posudzovať ako každé iné.“

Na juhu sa toho tento týždeň moc neudialo. Madrid je zaplavený odpadkami kvôli štrajku smetiarov. Radnica sa k nemu postavila šalamúnsky. Keďže o odpadky sa starajú súkromné firmy, tak to považuje za ich problém. Ak s tým vraj hneď niečo neurobia, vypovie im zmluvy. Malta začalapredávať občianstvo po vzore iných členských krajín. Cena je 650 000 eur.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

V rámci boja proti tabaku chce Brusel sledovať (a na štyri roky zaznamenať) pohyb každej jednotlivej krabičky cigariet. Keďže sa ich v Európe ročne predá okolo 30 miliárd, viacerí majú podozrenie, či si pri vymýšľaní tohto nápadu v Komisii nezapálili aj niečo silnejšie. Ako starosta Toronta.

Venezuela v ťažení proti kapitalizmu nepoľavuje, minulý týždeň prišiel rad na predajne s elektronikou

Zakončime v južnej Amerike. Hrdinná venezuelská ľudová armáda najskôr pred pár mesiacmi zachránila čistotu pozadí venezuelských občanov, keď chrabrým útokom vzala na steč papiereň. Vo víťaznom ťažení proti kapitalizmu nepoľavuje, minulý týždeň obsadila reťazec predajní s elektronikou a donútila ho znížiť ceny tovaru.

Pred Vianocami sa to viac ako hodí, dúfam že aj vy si vybojujete nejaké zľavy!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices