Malé a stredné podniky odchádzajú s dlhým nosom: finančnú podporu zamietajú každej tretej firme!

podnikatelia
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Najťažší prístup k financiám dnes majú malé a stredné podniky. Vyplýva to zo správy Európskej komisie, ktorá zverejnila prieskum, organizovaný v spolupráci s Európskou centrálnou bankou. Zúčastnilo sa ho viac ako pätnásťtisíc firiem v členských i kandidátskych krajinách.

Dostatok peňazí pre svoje firmy nezískala až tretina podnikateľov a 15 percent respondentov vníma nízky kapitál ako najväčšiu bariéru plnohodnotného fungovania svojho podnikania. Ružovejšie vyhliadky by im ale mal dať program COSME, ktorý sa zameriava na uľahčenie finančnej situácie biznismenov. Ide o prvý projekt svojho druhu, ktorý sa zameriava vyslovene na rast a rozvoj malých a stredných podnikov. Okrem financovania vlastného kapitálu by mala koncepcia stimulovať ponuky rizikového kapitálu. Vďaka inovatívnej myšlienke sa očakáva, že do roku 2020 sa k úverom dostane až 344 tisíc ekonomických subjektov.

„Od začiatku krízy si všímame, že malé a stredné podniky musia zdolávať množstvo prekážok pri prístupe k peniazom, ktoré potrebujú na to, aby prežili a prosperovali na trhu. Preto sme sa rozhodli podporiť všetkých podnikateľov, dokonca aj tých, ktorí pre svoje aktivity potrebujú požičať viac ako 150 tisíc eur,“ okomentoval to podpredseda Európskej komisie a komisár pre priemysel a podnikanie Antonio Tajani.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Správy o zamietnutí úveru dokazujú, že malé a stredné podniky sú vnímané negatívne. Najväčší problém vidia podnikatelia v úrokových sadzbách bánk, ktoré sú podľa nich mimoriadne vysoké. Možnosť financovať firmu z vlastných zdrojov využilo v sledovanom období iba 5 percent z opýtaných. Všeobecne však platí, že podnikatelia sa pri diskusii s investormi o rizikovom kapitáli cítia menej pohodlne, než pri jednaní v bankách.

Azda ani veľmi neprekvapí, že v ankete najhoršie obstáli malé a stredné podniky z krajín, kde finančná kríza stále zúri najviac – teda z Cypru, Grécka, Španielska a Írska. Naopak, najpriaznivejšie podnikateľské podmienky majú vytvorené Rakúšania, Nemci či Poliaci. Najčastejšie si slovko „nie“ vypočuli manitelia mikropodnikov, ktoré zamestnávajú menej ako 10 ľudí. Nepochodili ani malé a stredné podniky, ktoré sú aktívne menej ako dva roky.

O ruz

Odporúčame pozrieť

burza

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál. Paneurópsky index Stoxx 600 si za prvé …

Consent choices