Slováci sa nestíhajú venovať rodinám! Najlepšie sú na tom obyvatelia severu EÚ

Po tme do práce a po tme z práce. Najmä v súčasnom období, kedy sa dni skracujú, sa to prihodí azda každému z nás. Vysoké pracovné nasadenie, bezodkladná robota, ale aj požiadavky na nadčasy – aj to sú dôvody, pre ktoré ostávame v práci dlhšie než zvyčajne. A niekedy aj na úkor rodiny.

Podľa aktuálneho prieskumu o kvalite života Eurofound až tretina Slovákov priznáva, že kvôli času strávenému v práci má pomerne často ťažkosti s plnením rodinných povinností. Jeden z jedenástich Slovákov má takéto ťažkosti niekoľkokrát do týždňa, ďalšia štvrtina niekoľkokrát za mesiac. A že nejde len o vrcholových manažérov, dokazuje aj fakt, že najvyšší podiel takýchto ľudí nájdeme v skupine Slovákov s najnižšími príjmami [55,8 % ľudí].

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, v rámci krajín V4 nám ale práca zasahuje do rodinného života najmenej. V Poľsku si kvôli práci nestíha plniť rodinné povinnosti minimálne niekoľkokrát do mesiaca 45 % ľudí, v Maďarsku a Česku 4 ľudia z 10.

Práca ide často na úkor rodiny najmä v Lotyšsku, v Chorvátsku a na Cypre. V týchto krajinách sa totiž až viac než polovica ľudí vyjadrila, že kvôli času strávenému v práci má minimálne niekoľkokrát do mesiaca ťažkosti s plnením rodinných povinností.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Najmenej často nechávajú prácu zasahovať do svojho rodinného života severania. Len 17 % Dánov a Fínov priznáva kvôli času strávenému v práci ťažkosti s plnením rodinných povinností. Celkovo sa ale prácu na úkor rodiny snažia obmedzovať najmä obyvatelia vyspelých ekonomík. Napríklad aj v Rakúsku či Nemecku nájdeme len menej ako štvrtinu ľudí, ktorí kvôli práci zanedbávajú svoju rodinu.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices