Nový týždeň v EP: Minúta ticha za obete ničivého tajfúnu, rozpočet a diskusia so študentmi

EP minúta ticha
PHOTO: Flickr.

Tento týždeň v Európskom parlamente sa dá nazvať aj kľúčovým. Už dnes sa totiž hlasuje o rozpočte, okolo ktorého boli najprv ťahanice a dnes ho mnohí označujú za prevratný. Svoje zasadnutie začali europoslanci netradične – minútou ticha, ktorú vyhlásil predseda EP Martin Schulz. Uctili si takto obete tajfúnu Haiyan, ktorý spustošil rozsiahle oblasti Filipín a o život pripravil viac ako 2500 ľudí.

Schulz tiež vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby poskytlo mimoriadnu humanitárnu pomoc  a dlhodobú podporu krajine, v ktorej prišlo o strechu nad hlavou až 660 tisíc obyvateľov. Hoci tajfún s rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu vyčíňal na Filipínach už pred jedenástimi dňami, viaceré oblasti sú stále odrezané od sveta. Počet obetí navyše stále nie je konečný – podľa odhadov je nezvestných až 22 tisíc ľudí. Státisíce „šťastlivcov“, ktorí prežili, potrebujú pitnú vodu a ryžu. Na tú stále čakajú, podotkol Martin Schulz. Filipíny sa bez pomoci zvonku skrátka nezaobídu.

EÚ i ďalší ale nezostávajú k prosbám hluchí. Už prisľúbili okamžitú humanitárnu pomoc i dlhodobú podporu na obnovenie spustošenej krajiny. Schulz si ale myslí, že medzinárodné spoločenstvo môže urobiť ešte viac. Následky vyčíňania prírodného živla sa priamo dotkli 11-tich miliónov Filipíncov, apeluje predseda EP.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Európsky parlament v Štrasburgu mal v pondelok aj 160 mladých hostí. Martin Schulz privítal študentov z 33 krajín – členských štátov EÚ, Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Gruzínska, Moldavska a Ukrajiny. Zúčastnili sa dvojdňového projektu s názvom EuroNest Scola 2013, v rámci ktorého sa diskutovalo o kľúčových otázkach Východného partnerstva, od demokracie až po energetickú účinnosť.

O nin

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices