Reforma kohéznej politiky očami europoslancov: peniaze sa budú v regiónoch využívať efektívnejšie!

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Kohéznu politiku, teda politiku zameranú na regióny a rozvoj, čaká veľká reforma. Ako sme vás už dnes informovali, Európska únia očakáva, že za menej peňazí dosiahne lepšie výsledky. Na nasledujúcich 7 rokov sa má na pomoc regiónom vyčleniť 325 miliárd eur. Ponúka sa však množstvo pochybností a otázok – postačí to na stimuláciu rastu a vytvorenie miest v regiónoch? Prinesie reforma žiadané zmeny alebo na zníženie rozpočtu regionálne politiky nepekne doplatia?

K téme sa vyjadtrili dvaja poslanci, Holanďan Lambert van Nistelrooij a Grék Nikos Chrysogelos.

„Časy sa menia, máme tu vážnu krízu, a tak sa teraz sústreďujeme na rast, poznanie, ekologickejšiu výrobu, udržateľnosť a pracovné miesta. Preto sme museli politiku výrazne zmeniť,“ vysvetľuje van Nistelrooij.

„Medzi členskými štátmi a ich regiónmi pretrvávajú veľké rozdiely. Kohézna politika je teda skutočne veľmi potrebná. Nesmieme zabúdať na to, že nateraz je investičným nástrojom,“ upozorňuje Chrysogelos.

Viac..  Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Ako obaja poslanci odpovedali na otázky, či nebude mať zníženie rozpočtu seriózne následky pre regionálne politiky, v čom je vlastne zásadná zmena a prečo si myslia, že bude nová politika efektívna, sa dozviete z videa:

O nin

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Europarlament oslavuje 20. výročie najväčšieho rozšírenia EÚ

Tento týždeň si poslanci Európskeho parlamentu, zástupcovia EÚ a členských štátov a mladí ľudia narodení …

Consent choices