Čo nové vo svete? Prinášame Vám prehľad uplynulého 46.týždňa

zemeguľa
PHOTO: Flickr.

ÍRSKO

Írsky premiér Kenny v parlamente vyhlásil, že podľa očakávaní Írsko ukončí svoj záchranný program bez toho, aby požiadalo o preventívnu úverovú linku. Ešte v septembri sa pritom predpokladalo, že Írsko po ukončení záchranného programu, ktorý mu poskytli EÚ a MMF, požiada svojich partnerov ešte o preventívnu úverovú linku vo výške 10 mld. EUR. Krajina by mala opustiť záchranný program 15. decembra 2013 a na dlhopisové trhy sa plánuje vrátiť koncom januára alebo začiatkom februára. Napriek tomu, že Írsko potvrdilo svoju povesť dobrého žiaka eurozóny, ktorý si plní domáce úlohy najlepšie spomedzi sanovaných krajín, agentúra Moody´s, ktorá ako jediná hodnotí Írsko v špekulatívnom pásme, neplánuje vytiahnuť írsky rating nahor do investičného pásma.

VEĽKÁ BRITÁNIA

Podľa Evy Sadovskej, analytičky Poštovej banky, Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii za 3. kvartál 2013 klesla na 7,6 % a dosiahla tak najnižšiu úroveň za viac ako 3 roky. Pre britských centrálnych bankárov je pritom miera nezamestnanosti jedným z hlavných dôvodov udržiavania nízkych úrokových sadzieb. BoE neplánuje sadzby zvyšovať, kým nezamestnanosť neklesne pod 7 %. A to môže byť dosiahnuté skôr, než sa pôvodne očakávalo, nakoľko britská ekonomika sa teší pomerne dobrému zotavovaniu.

GRÉCKO

Grécky minister financií Stournaras v úvode týždňa oznámil, že krajina podpísala s Európskou investičnou bankou [EIB] dohodu o ďalšej pôžičke. Vlani čerpalo Grécko z EIB 705 mil. EUR a v roku 2013 už bola podpísaná iná dohoda o pôžičke vo výške 915 mil. EUR. Tá aktuálna má objem 550 mil. EUR a prostriedky Grécko využije na výstavbu diaľnic, budovanie infraštruktúry a po prvýkrát i na zvýšenie zamestnanosti mladých.

Grécko podľa v strede týždňa zverejnených informácií dosiahlo za obdobie január až október 2013 prebytok primárneho rozpočtu na úrovni 1,1 mld. EUR. Primárny rozpočet pritom nezahŕňa regionálne a miestne samosprávy, systém dôchodkového a sociálneho zabezpečenia či náklady na obsluhu dlhu. Prebytok primárneho rozpočtu je pritom hlavným cieľom gréckej vlády, nakoľko po jeho dosiahnutí by Atény mohli svojich veriteľov požiadať o ďalšie úľavy.

Grécko bolo opäť raz v centre pozornosti a to na štvrtkovom zasadnutí Eurogroup. Šéf Eurogroup Dijsselbloem uviedol, že Grécko musí zrýchliť štrukturálne reformy, nájsť spôsob ako vykryť budúcoročný deficit, zrýchliť privatizáciu, ozdraviť verejný sektor a posilniť konkurenčné prostredie. Dodržanie týchto dohodnutých záväzkov zo strany Grécka považujú predstavitelia Eurogroup za kľúčový krok k tomu, aby krajina dostala ďalšiu tranžu medzinárodnej pomoci.

CYPRUS

Ratingová agentúra Fitch v pondelok potvrdila rating Cypru na neinvestičnom stupni B– s negatívnym výhľadom. Vyhliadky cyperskej ekonomiky sú podľa agentúry negatívne, hospodársky prepad v tomto roku bude zrejme miernejší než pôvodne očakávaných – 9 %. Návrat k rastu agentúra očakáva najskôr v roku 2017. Plnenie podmienok stanovených v memorande o pomoci ide zatiaľ podľa Fitch dobre, avšak existujú značné riziká „zídenia z cesty“. Verejný dlh Cypru by mal podľa agentúry kulminovať v roku 2016 na úrovni 130 % HDP a verejné financie krajiny budú preto ďalej náchylné na prípadné šoky. Obnovenie dôvery v cyperský bankový sektor bude trvať dlho, nakoľko zatiaľ stále badať odliv vkladov a kapitálové obmedzenia ešte neboli odstránené.

USA

V bankovom výbore amerického Senátu vystúpila počas uplynulého týždňa súčasná zástupkyňa Bernankeho a pravdepodobná budúca guvernérka Fed-u Janet Yellenová. Jasne dala pritom najavo, že voľnú menovú politiku považuje za mimoriadne dôležitú a mieni v nej pokračovať, kým nenastane trvalejšie ekonomické zotavenie vytvárajúce nové pracovné miesta.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices