miroslav mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: © European Union, 2014

Europoslanec Mikolášik: Nedovoľme, aby sa z detí stali dizajnérske výrobky

 

miroslav mikolášik
PHOTO: © European Union, 2013

Štrasburg, 20. november 2013 – „Na jednej strane dnes oslavujeme výročie prijatia Deklarácie práv dieťaťa, na druhej sa bohužiaľ v Európe objavujú pokusy vedcov poskladať si deti ako výrobky podľa priania rodičov,“ povedal dnes europoslanec a spolupredseda Pracovnej skupiny pre bioetiku EP Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) pri príležitosti Svetového dňa detí. Reagoval tým na kontroverzné snahy o legalizáciu rodenia detí s tromi biologickými rodičmi vo Veľkej Británii, ktorým je podľa neho „treba odkázať jasné nie“.

Britský vládny úrad otvoril verejnú konzultáciu s cieľom legalizovať rodenie detí s tromi biologickými rodičmi. Veľká Británia by sa tak stala prvou krajinou na svete, ktorá by takýto lekársky postup umožňovala. Vedci chcú podľa predloženého návrhu dosiahnuť zákonnú úpravu, podľa ktorej budú môcť v prípade dedičných chorôb odobrať chybnú mitochondriálnu DNA z vajíčka a nahradiť ju inou, ktorá by pochádzala od ďalšej ženy, a teda od tretieho rodiča. „Takýto proces by bol fatálnym zásahom do genetiky ľudského rodu a jeho povolenie by znamenalo ťažkú ranu pre ľudskú dôstojnosť a zradu zodpovednosti, ktorú máme ako spoločnosť za blaho detí. Ako členovia skupiny pre bioetiku preto žiadame tento návrh neschváliť,“ zdôraznil Mikolášik, ktorý je povolaním lekár.

Mikolášik ďalej upozorňuje, že tento biologicky extrémne náročný proces vyvoláva množstvo otázok týkajúcich sa nielen jeho bezpečnosti a účinnosti, ale aj hlboké právne, etické a spoločenské otázniky. Tieto legalizačné snahy sú v ostrom rozpore s platnými medzinárodnými dokumentmi na ochranu ľudskej dôstojnosti. „Hoci je táto procedúra vyvinutá špeciálne na pomoc ženám trpiacim na ojedinelé genetické ochorenie, jej legalizácia by predstavovala precedens pre klonovanie a vytváranie takzvaných ‘dizajnérskych’ detí,“ upozornil Mikolášik, ktorý zároveň veľmi silno odsúdil kroky k budovaniu “priemyslu” na tvorbu detí podľa kritéria kvality. „Privádzanie detí na svet sa stáva akýmsi novým priemyselným odvetvím, ktoré produkuje ľudí spĺňajúcich ‘požiadavky na kvalitu’, čo je absolútne neprijateľné.“

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Členovia europarlamentnej pracovnej skupiny pre bioetiku sú presvedčení, že spomínaný zásah do procesu mitochondriálnej výmeny nie je znakom biotechnologického pokroku, ale nebezpečnou a zbytočnou technikou, ktorá mení ľudský druh. „Genetická modifikácia ľudského zárodku by sa tak prenášala na ďalšie generácie a dnes nikto netuší, s akými následkami,“ dodal Mikolášik.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices