Audit rozpočtu na rok 2012 to jasne ukázal: finančné riadenie EÚ musí byť lepšie!

Vítor Caldeira
PHOTO: Flickr.

Horúcou témou tohto týždňa je dlhodobý rozpočet Únie na nasledujúcich sedem rokov. Všetci doň vkladajú veľké nádeje a poslanci sa dušujú, že peniaze sa do posledného centu využijú najlepšie, ako sa dá. Predseda Európskeho účtovného dvora Vítor Caldeira ale tvrdí: finančné riadenie EÚ je nevyhnutné zlepšiť. Vedie ho k tomu výsledok auditu rozpočtu EÚ za rok 2012.

Podľa Caldeiru je táto úloha o to naliehavejšia, že v plánovanom viacročnom finančnom rámci je naozaj nesmierne dôležité vylepšiť plnenie rozpočtu. Správa je síce na svete už dlhšie a ešte začiatkom novembra ju predseda Európskeho účtovného dvora predložil parlamentnému Výboru pre rozpočtovú kontrolu, ale plénum si ju vypočulo až teraz.

„Je pravda, že v ostatných troch rokoch chybovosť pri výdavkoch rástla, ale dôležité je pozrieť sa na to, čo vieme urobiť teraz. Teda pre to, aby budúce programovacie obdobie 2014 – 2020 prinieslo novú kultúru finančného manažmentu, založenú ny výkone, s jednoduchými pravidlami, jasnými cieľmi a posudzovaním výsledkov, ktoré budú pre Európanov hodnotné,“ uviedol Vítor Caldeira.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Počas rokovania s Výborom a poslancami hovoril aj o spätnom získavaní peňazí v prípade, že sa predsa len nejaké chyby objavia. „Momentálne sa príjemcom, teda členským krajinám, ktoré nedodržali kritériá, peniaze nevezmú,“ vysvetľuje predseda Európskeho účtovného dvora. „V niektorých prípadoch sa ale prostriedky presunú z neprijateľných projektov do iných, vhodnejších. Krajinám teda zostane rovnaký objem peňazí, neexistujú takzvané čisté opravy. Potrebujeme vytvoriť systém, ktorý ich prinesie. To by bolo pre členské krajiny konečne impulzom, aby kritériá dodržiavali.“

 

O nin

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices