Eurofondy dávajú ľuďom prácu. Analytici varujú, že aj to sa raz skončí

robotníci
PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Eurofondy dávajú ľuďom prácu. Miera nezamestnanosti totiž o niečo klesla aj teraz na jeseň, čo nebýva zvykom. Dosahuje úroveň 13,66 percenta a minister práce Ján Richter sa usmieva. Analytici však tvrdia, že aj peniaze z únie sa raz minú…

Pokles nezamestnanosti je doslova minimálny. Reč čísel hovorí o stotinách percenta. Alebo inak, ide asi o 5 000 ľudí. Vláda sa aj napriek tomu teší. Obvykle totiž na jeseň nezamestnanosť stúpa. A to preto, že končia sezónne práce. „Dá sa hovoriť o trende. Od začiatku roka je jednoznačne pozitívny,“ povedal minister práce Ján Richter (SMER-SD).

Zvyšujúci sa počet voľných pracovných miest potvrdili aj odborníci. „Október bol veľmi silný mesiac,“ povedala Marcela Glevická z profesia.sk. Podľa ministra Richtera za to môže hlavne pomoc z eurofondov, ktoré preplácajú časť nákladov na zamestnávanie mladých do 29 rokov.

Hladová dolina Rimavská Sobota

Navyše sa začína predvianočná sezóna. Ak ovládate napríklad vysokozdvižný vozík a ste ochotný pracovať v sklade, voľné pracovné miesta by vás minúť nemali. „Postupne začína predvianočná sezóna. Firmy sa pripravujú na to, že bude najväčší dopyt po výrobkoch,“ dodala Glevická.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Najviac ľudí bez práce je podľa najaktuálnejších čísel stále v okrese Rimavská Sobota. A to takmer 32 percent. Naopak, najmenej nezamestnaných je v bratislavskom Starom meste – len niečo cez 5 percent.

Analytici však hovoria, že medziročne celkový počet zamestnancov klesol. Situáciu však zachránila Európska únia spomínanými dotáciami na zamestnávanie mladých. „Existuje reálne riziko zvyšovanie nezamestnanosti po vypršaní týchto dotácií,“ varuje Ján Dinga z inštitútu INESS.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices