Nobelova cena za mier 2012 priniesla EÚ takmer milión eur. Kde tieto peniaze skončili?

Nobelova cena za mier 2012
PHOTO: Flickr.

Presne pred rokom vyvolala rozporuplné reakcie správa, že Nobelovu cenu za mier za rok 2012 má získať Európska únia. Udelili jej ju za presadzovanie mieru, demokracie, zmierenia a ľudských práv v Európe. Okrem veľkej pocty patrila k tomuto oceneniu aj nezanedbateľná suma – 930 tisíc eur. EÚ si ju ale nenechala pre seba.

Práve naopak – ešte ju navýšila a celkovo dva milióny eur sa rozhodla venovať deťom, ktoré mier nepoznajú. Presnejšie, na ich vzdelanie. Na celom svete je zhruba 75 miliónov detí, ktoré nemôžu chodiť do školy. Viac ako polovica z nich žije v krajinách, ktoré sužuje vojnový konflikt. Hoci tam funguje aspoň aká-taká humanitárna pomoc, na vzdelanie sa nemyslí a nie sú naň ani prostriedky. Preto poskytla Európska únia podporu viacerým projektom, ktoré to majú zmeniť. Spomínané dva milióny použila na vzdelávanie detí v núdzových podmienkach v rôznych kútoch sveta.

Vďaka tomu sa mohlo niektorého zo štyroch vybratých projektov zúčastniť už viac ako 28 tisíc detí. Cieľom programov s názvom Deti mieru je podporiť vzdelávanie detí v konfliktom postihnutých oblastiach. Na ich realizácii sa podieľajú partnerské humanitárne organizácie ACTED (v Iraku), UNICEF (v Pakistane), UNHCR (v Kolumbii a Ekvádore), organizácia Save the Children a Nórská rada pre utečencov (v Etiópii a Demokratickej republike Kongo).

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Vďaka projektu v Iraku sa malí utečenci zo Sýrie vo veku od 5 do 15 rokov zúčastňujú voľnočasových i terapeutických aktivít. Asi 500 000 eur putovalo na podporu sudánskych a eritrejských utečencov v Etiópii. Použijú sa na výstavbu bezpečných učebných priestorov , obnove tried i na nákup školských pomôcok a učebníc.

Hoci sú teda peniaze z Nobelovej ceny preč, Únia chce v tejto iniciatíve jednoznačne pokračovať aj v najbližších rokoch. Okrem iného to vníma ako trvalý politický odkaz, pripomínajúci udelenie Nobelovej ceny za mier. V roku 2014 investuje do nových i prebiehajúcich projektov ďalšie 4 milióny eur, teda dvojnásobok minuloročnej čiastky.  Očakáva sa, že vďaka tomu bude môcť do školy nastúpiť viac ako 80 tisíc detí z vojnových oblastí.

 

O nin

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices