Šestnásťročná bojovníčka Malala: „Je ťažké predstaviť si svet bez vzdelania.“

Malala Yousafzai
PHOTO: Flickr.

Keď mala sotva 15 rokov, postrelili ju do hlavy iba preto, že túžila po vzdelaní a nebála sa povedať nahlas, čo si myslí. Dnes je Malala Yousafzaiová z Pakistanu celosvetovo uznávanou bojovníčkou za právo dievčat na vzdelanie. Taliban ju nezlomil. Stala sa laureátkou Sacharovovej ceny za slobodu myslenia a včera si svoje ocenenie prevzala z rúk predsedu Európskeho parlamentu Martina Schulza počas slávnostnej ceremónie v Štrasburgu.

„Som hrdý na to, že takto vzdávame hold obrovskej odvahe, ktorú táto hrdinka preukázala. 16-ročné dieťa sa postavilo fanatizmu, aby bránilo svoje právo chodiť do školy,“ skonštatoval Martin Schulz. „Pripomenuli ste nám základnú pravdu: umožniť ľuďom prístup k vzdelaniu je tou najlepšou investíciou, ktorú môže spoločnosť urobiť v boji proti nedostatku tolerancie, izolácii, násiliu a chudobe,“ adresoval priamo Malale.

Mladé dievča fascinuje nielen svojou odvahou, ale aj múdrosťou a zrelosťou. Potvrdzujú to jej slová: „Mocná krajina nie je tá, ktorá má viac zbraní a viac vojakov. Mocná krajina má viac vzdelaných a zručných ľudí. Mnohé deti túžia po vzdelaní… Nechcú I-phone, X-box, Playstation alebo čokoládu. Chcú iba knihu a pero. Je ťažké predstaviť si svet bez vzdelania. Existuje chudoba, nedostatok slobody, strach a terorizmus, ale máme nádej. Pretože sme tu všetci spolu na to, aby sme týmto deťom pomohli, aby sme hovorili v ich mene, aby sme konali.“

Viac..  Ivan Štefanec: V Bratislave dnes zaznelo tisíc mien obetí komunizmu

Na pôde EP v Štrasburgu sa objavilo ešte aj 22 bývalých laureátov Sacharovovej ceny. Zúčastnili sa slávnostnej ceremónie pri príležitosti osláv 25. výročia Ceny za slobodu myslenia.

„Naše myšlienky smerujú aj k tým víťazom, ktorí stále trpia nedostatkom slobody a k tým, ktorí nás už opustili. Im všetkým patrí náš potlesk – nezabudli sme na nich, ani na ich boj,“ vyhlásil predseda EP.

Profil Malaly i záznam z odovzdávania ocenenia si môžete pozrieť v nasledujúcom videu. Sú v ňom zachytené aj ďalšie dve témy, ktoré sme vám už dnes priniesli:

O nin

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices