Nový program LIFE: takmer 3 a pol miliardy eur má pomôcť životnému prostrediu a klíme

Jutta Haug
PHOTO: Flickr.

Ochrana životného prostredia a klímy – aj to je jedno z poslaní EÚ. Hoci vydala viacero predpisov, nie je ľahké zaistiť, aby fungovali aj v praxi. Nový program LIFE, týkajúci sa opatrení v tejto oblasti dostala na roky 2014 až 2020 rozpočet 3,46 miliardy eur. Členským krajinám má pomôcť aj pri zavádzaní pravidiel Únie.

Z tejto sumy je 846 miliónov určených na podprogram pre opatrenia v oblasti klímy. Parlamentná spravodajkyňa pre program Jutta Haugová objasňuje: „Súčasný program LIFE+ už financuje projekty na pomoc pri zmierňovaní zmeny klímy a prispôsobovaniu sa tejto zmene. Teraz dostala klíma svoj vlastný podprogram, na ktorý ide až štvrtina celého rozpočtu programu LIFE. Celý program pritom predstavuje iba 0,3 % z celkového rozpočtu Únie. Začlenenie životného prostredia do veľkých fondov – ako sú tie regionálne a poľnohospodárske – je nesmierne dôležité.“

Najnovší projekt LIFE, ktorý odštartuje budúci rok, má  teda obsahovať aj integrované projekty, vytvorené na to, aby spolu s ostatnými fondami EÚ podporovali významneé ekologické projekty. Podľa poslankyne sú konkrétnym nástrojom na dosiahnutie potrebnej integrácie finančných zdrojov.

Viac..  Európsky parlament prijal zákon o obnove 20 % pevninských a morských oblastí EÚ

Problém však je, že členské krajiny sa doteraz nevedeli len tak ľahko dostať k finančným prostriedkom. Aj na to sa rozhodli tvorcovia nového programu zamerať. Hoci predchádzajúce programovacie obdobie odhalilo rozdiely medzi krajinami pri využívaní dostupných zdrojov, nasledovník, súčasný program LIFE+ toho veľa nezmenil. Je najvyšší čas, aby sa tvorcovia poučili na starých chybách a začali podporovať členské štáty a regióny, ktoré zápasia s problémami.

O nin

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices