štrasburg
PHOTO: © European Union, 2013

Slovensko má za sebou v Štrasburgu úspešný týždeň. Dostaneme viac ako sme čakali

štrasburg
PHOTO: © European Union, 2013

ŠTRASBURG/BRATISLAVA – Na európskej pôde v Štrasburgu bol pre Slovensko úspešný týždeň. Po dlhých rokovaniach až šarvátkach a viacerých urazených krajinách, nám europarlament schválil milióny. Jedná sa o odstavenie jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice a o možnosť dlhšieho čerpania eurofondov.

Malé Slovensko, veľké peniaze

Vo francúzskom Štrasburgu sa tento týždeň debatovalo a debatuje o malom Slovensku a veľkých peniazoch. Ostré výmeny názorov o veľkých peniazoch však už prebiehali niekoľko mesiacov. Už to tak býva, že keď niekto dostáva, iný odchádza s dlhým nosom

„To bolo veľa káv a džúsov pri sedeniach s kolegami. Boli to Česi, Poliaci a Nemci a paradoxne najľahšiu robotu sme mali s Nemcami,“ hovorí europoslankyňa Monika Smolková (Aliancia Socialistov a demokratov).

„To je ešte tak rovnostárstvo v novších krajinách. Čo máme dedičné, že všetci rovnalo. Keď jeden tak aj druhý a tretí,“ myslí si Anna Záborská (Európska ľudová strana)

200 miliónov na demontáž jadrovky

Europoslanci však rozhodli v prospech Slovenska. Na dodatočnú demontáž jadrovky v Jaslovských Bohuniciach dostaneme 200 miliónov eur. Spolu s nami dostanú peniaze navyše ešte Bulhari a Litovčania.

Úspešný týždeň má Slovensko aj pri eurofondoch. Dostaneme rok k dobru na dočerpanie toho, čo sme nedokázali minúť. Spolu s nami len Rumuni a nik iný. Tu boli rozhovory ešte tvrdšie ako pri jadrových elektrárňach.

„Ešte včera sa niektorí snažili zvrátiť ten dobre našliapnutý proces,“ hovorí Miroslav Mikolášik(Európska ľudová strana). Pre nás to znamená to, že miesto dvoch rokov po konci programového obdobia 2007 – 2014 budeme mať na dočerpanie prostriedkov roky tri.

Presúvať hore dole sa im nechce

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) podporili plán, podľa ktorého by už mali rokovať výlučne v belgickom Bruseli. Zároveň súhlasili s tým, aby sa už každý mesiac nemuseli stretávať aj vo francúzskom Štrasburgu. Za rezolúciu s týmto znením hlasovalo 483 z nich, proti bolo len 141 europoslancov.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

EP je na základe európskej legislatívy nútený rokovať raz mesačne aj v Štrasburgu, čo ho stojí množstvo finančných prostriedkov. Každomesačná 400-kilometrová cesta europoslancov z Bruselu pritom rozpočet Európskej únie stojí ročne od 150 do 200 miliónov eur.

Kritici: je to zbytočný luxus

Podľa kritikov je to zbytočný luxus, ktorý z praktického hľadiska nemá žiadny význam. Okrem ekonomických nákladov poslancom prekážajú aj environmentálne dopady takéhoto plytvania, keďže poslanci spravidla na presun využívajú lietadlá.

Paradoxom však je, že europoslanci o zjednotení svojho sídla nemôžu rozhodnúť sami. Posledné slovo má najvyšší orgán EÚ – Rada Európskej únie, ktorá je zložená zo zástupcov jednotlivých členských krajín. Medzi právomoci Rady patrí aj zmena európskych zmlúv upravujúcich fungovanie EP.

Všeobecne sa predpokladá, že Francúzsko bude v dohľadnom čase akékoľvek úpravy v tejto oblasti vetovať. Štrasburg je pritom jedným z najviditeľnejších symbolov zjednotenej Európy, keďže ide o pohraničné multijazyčné mesto s bohatou históriou. „Obraciate svoje chrbty histórii a zakladajúcim princípom Európskej únie,“komentovala navrhované zmeny francúzska stredopravá europoslankyňa Constance Le.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices