Írsko ako prvé opúšťa záchranný program dočasného eurovalu

vlajka írsko
PHOTO: Flickr.

Írsko ako prvá krajina opúšťa záchranný program dočasného eurovalu a bude sa opäť spoliehať na financovanie na trhu. Nezamestnanosť narástla trojnásobne. Dlh na obyvateľa narástol viac ako trojnásobne a štvorčlenná rodina tak dlží okolo 180 000 eur. Ale írske banky sa podarilo udržať nad vodou a to je predsa to najdôležitejšie.

K podobnému kroku sa chystá aj Španielsko. Žiaden div, ECB cez program nákupu dlhopisov za vytlačené peniaze nepriamo investorom garantuje akékoľvek dlhopisy členov eurozóny. Že nás s krízou predsa len čakajú ešte nejaké peripetie nám ale signalizuje aj sama ECB. Po čerstvom znížení úrokov zvažuje, že ich sekne ešte viac – až do záporu. Chce tak motivovať banky, aby peniaze nenechávali kvasiť na účtoch ECB a naliali ich do ekonomiky. No to sa nemusí stať, aj so záporným úrokom môžu byť virtuálne trezory ECB najbezpečnejším miestom na skladovanie peňazí. Nakoniec, reálne úroky (očistené o infláciu) sú záporné už dávno.

Francúzsko sa dokonca dostalo do 0,1 % poklesu. V krajine začína byť horúco

Ekonomický rast v eurozóne sa v treťom kvartáli znížil na nebadateľných 0,1 %, Francúzsko sa dokonca dostalo do 0,1 % poklesu. V krajine začína byť horúco. Politika zvyšovania daní a vymýšľania nových natoľko rozzúrila miestnych farmárov, že sa rozhodli zablokovať Paríž. Vadí im zvýšenie DPH aj nová ekodaň. Premiér Jean-Marc Ayrault vidí problém v tom, že daňový systém je príliš komplikovaný, a ľudia mu nerozumejú. Takto pomýlení si potom vraj „myslia, že to, čo platia, je nefér.“

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Komisia vydala prvé známkovanie národných rozpočtov na rok 2014. Pochvalu dostalo len Nemecko a Estónsko, ktoré vraj majú rozpočet tip-top. Slovensko skončilo v tretej skupinke. Rozpočet je vraj na dobrej ceste, ale reálne hrozí, že z tejto cesty zíde.

Práve takýmto krajinám by mohol slúžiť špeciálny program (áno, zase nový…), ktorý by požičiaval za nízke úroky výmenou za reformy. Kapacitu by mal 20 miliárd eur, ale všetko je zatiaľ len teoretický nápad. Problém nenásytných rozpočtov je však spätý s európskym bankovým systémom a tam sú ukryté tie najväčšie peripetie.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices