Bitcoin prerazil do Bratislavy. V centre namontujú prvý bankomat, Brusel sa len prizerá

Na Slovensku máme prvý automat na bitcoiny (zdroj Marián Jančuška)

Digitálna mena sa teší čoraz väčšej priazni aj u nás doma. V bratislavskom fastfoode s rýchlym občerstvením sa môžete po novom chutne najesť za bitcoiny a od štvrtku disponuje hlavné mesto prvým automatom, ktorý dokáže premeniť hotovosť do podoby virtuálneho platidla. Jeho majiteľa vyšiel na 50 bitcoinov a Slovensko sa vďaka nemu stalo jedným z prvých štátov s takýmto druhom bankomatu na svete. V súvislosti s populárnou kryptomenou sa hovorí tiež o finančnej revolúcii.

 

Na obed s virtuálnou peňaženkou

Bitcoinový finančný systém vôbec vstupuje do novej éry finančníctva a vízia bez bánk trápi nejednu členskú krajinu na čele s Bruselom. Majiteľ bratislavského rýchleho občerstvenia Subway, Martin Petrus, si však myslí niečo celkom iné a o tejto forme platenia uvažoval už dlhšiu dobu. Samotná transakcia je nenáročná a potrebujete k nej iba telefón alebo tablet s vlastnou bitcoin peňaženkou. Následne vám POS terminál podľa aktuálnej ceny v eurách prepočíta platbu do príslušnej meny a na vašom displeji sa zobrazí QR kód, ktorý jednoducho naskenujete. V tom okamihu sa peniaze pripíšu na účet predajcu a zákazník dostane bloček v eurách. Platenie bitcoinom sa podľa jeho vlastných slov stretlo s veľkým záujmom, pretože je rýchlejšie a menej zložité. „Už na druhý deň po zavedení ním platili asi traja ľudia a každý deň je to zhruba rovnaký počet,“ teší sa podnikateľ, ktorý momentálne pracuje na vývoji unikátneho terminálu na prijímanie bitcoinov.

Bankomat na bitcoiny v centre Bratislavy

Hoci je u nás algoritmické obchodovanie ešte stále v plienkach, Marián Jančuška sa rozhodol, že tento vlak nezmešká a Slovákom dal nedávno prvý automat na bitcoiny. Konateľ spoločnosti 0011 si objednal zariadenie ešte pred jej založením, čím chcel vzdať poklonu a podporiť myšlienku peňazí budúcnosti. Takýto bankomat si môžete v súčasnosti kúpiť za relatívne prijateľných 5000 dolárov, pričom firma Lamassu uprednostňuje platbu spomínanou virtuálnou menou. Jeho obsluha je veľmi jednoduchá – užívateľské prostredie je v slovenčine a bitcoinovú peňaženku si môžete vytvoriť aj z pohodlia vášho domova na vašom počítači alebo mobile. Keďže automat dokáže premeniť hotovosť po nasnímaní QR kódu na digitálnu menu už za pár sekúnd, nakupovanie by mali zvládnuť aj menej technické typy. Doposiaľ však akceptuje iba jednosmerný prevod z eur na bitcoiny a nájsť ho môžeme v bratislavskej pasáži medzi ulicami Laurinská a Gorkého v centre mesta. Jančuška pre Europskenoviny.sk uviedol, že montáž na finálnu pozíciu je ešte podmienená výrobou stojana, čo by sa malo podariť do konca novembra.

Viac..  Peter Pollák: 40% energie spotrebuje vykurovanie budov, toto číslo musíme znížiť

Stručne o bitcoine

Bitcoin je peňažná mena, ktorá je vyňatá spod politického dosahu a na jej vývoj nemá vplyv žiadna centrálna banka na svete. Jej anonymita však robí vrásky na čele mnohým politikom, ktorí sa z nej snažia zdaniť komerčné zisky. Prvý pokus zaznamenali v lete v Nemecku, kde tamojšia vláda uznala bitcoiny ako digitálnu menu. Či budú tento príklad nasledovať aj naši poslanci, však zostáva naďalej záhadou.

Napriek tomu, že Európska komisia hovorí o nebezpečných finančných produktoch na trhu, v tomto kontexte sa momentálne nechystá podniknúť žiadne konkrétne kroky a opatrenia. „Finančný dohľad nad aktivitami tohto druhu je na pleciach vnútroštátnych kontrolných orgánov,“ uzatvára zástupca Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik pre portál EuropskeNoviny.sk

O ruz

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices