Mercedes odmieta do klimatizácií plniť novú chemikáliu, ktorú rozkázal Brusel

mercedes
PHOTO: Flickr.

Mercedes vyhral jednu bitku. Automobilka odmieta do klimatizácií plniť novú chemikáliu, ktorú rozkázal Brusel. Francúzi kvôli tomu zablokovali registrácie vozidiel tejto značky vo Francúzsku, súd teraz toto opatrenie pozastavil. Jedni tvrdia, že povinné používanie nového chladiva ochráni ľadových medveďov pred hrôzami globálneho trhu, iní si zase myslia, že akurát tak ochráni dve chemické korporácie s monopolom na jeho výrobu pred hrôzami konkurencie.

Bitku vyhrala aj aktívna komisárka Viviane Reding. Jej snaha presadiť povinné kvóty na ženy v riadiacich orgánoch firiem je o krok bližšie k definitíve. O kariére tak už nebude rozhodovať len mozog, ale aj iný orgán.

A ja stále čakám, kedy konečne niekto príde s tými kvótami na metalistov v riaditeľských postoch.

Banky zrýchlili splácanie LTRO pôžičiek ECB a intenzívnejšie sa zbavujú niektorých aktív

Na budúci rok majú prebehnúť údajne prísne bankové stres-testy. Banky zrýchlili splácanie LTRO pôžičiek ECB a intenzívnejšie sa zbavujú niektorých aktív. Tento proces ozdravovania však môže ohroziť už tak chabý aktuálny hospodársky rast. Väčší problém však politici majú s výsledkami. Čo s tými bankami, ktoré testami neprejdú? Nemecko odmieta použitie európskych peňazí na ich ozdravenie, aj keď socialisti pripustili, že cez nich by to šlo. No výmenou za podporu dane z finančných transakcií. Čo na tom, že tieto dve opatrenia nemajú nič spoločné.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Podľa uniknutého dokumentu má mať budúci rezolučný fond, teda spoločný fond na záchranu bánk ktorý bude súčasťou bankovej únie, kapacitu až 150 miliárd eur. Ešte než vznikne budú pomoc potrebovať slovinské banky. Tam sa prikláňajú k cyperskému riešeniu. K 1,5 miliarde eur z rozpočtu by sa mal pridať 0,5 miliardový podiel vlastníkov dlhu týchto bánk. Problém je, že odhadované náklady na záchranu sú až 4,6 miliardy eur.

Počuť ešte budeme aj o španielskych bankách. Úroveň nesplácaných pôžičiek v septembri rekordnenarástla až na 12,6 %. No boli aj lepšie správy. „Zlá“ banka SAREB začala predávať exekvované nehnuteľnosti. Oproti očakávanému počtu 7 500 domov sa jej v prvom kole podarilo predať len 4 000, no tržby oproti očakávanej menej ako miliarde eur dosiahli 1,6 miliardy eur. Prázdnych domov je v Španielsku 2-3 milióny.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices