milan nič
Milan Nič (druhý sprava) vysvetľuje povolebnú situáciu v Kosove. PHOTO: CEPI.

Voľby v Kosove: K urnám pre zvýšenie účasti museli ísť ľudia pod nátlakom, konštatuje pozorovateľ

milan nič
Milan Nič (druhý sprava) vysvetľuje povolebnú situáciu v Kosove. PHOTO: CEPI.

17. novembra sa v Kosovskej Mitrovici konali opakované voľby, ktorých svedkom bol aj analytik Inštitútu pre stredoeurópsku politiku Milan Nič. Napriek niekoľkým nejasnostiam, ktoré túto dôležitú udalosť sprevádzali, voľby prebehli v poriadku, pričom účasť v severnej Mitrovici bola vyše 20 %.

Nie všetci obyvatelia však chcú dohody. „Zo štyroch okresov tri neuspeli, vo vidieckych oblastiach bola účasť nad 20 %. Tieto voľby boli viac psychologickým ako politickým momentom,“ uviedol a dodal, že Srbsko musí vyriešiť ešte niekoľko otázok, medzi ktoré patrí aj výber cla na srbsko-kosovskej hranici. Problém Mitrovice, v ktorej ku konfliktom dochádza najčastejšie, sa vraj darí riešiť. „Tu sa však dobré správy končia,“ hovorí.

S cieľom dosiahnuť vyššiu volebnú účasť sa Srbsko masívne zapojilo do kampane a štátne inštitúcie vytvárali nátlak na zamestnancov, aby išli voliť. V podnikoch sa napríklad objavovali zoznamy, kto bude kde ako voliť, rozdávali sa potravinové balíčky a podobne. Problém bol aj so zratúvaním hlasov, keďže volebné urny z Mitrovice boli z neznámych dôvodov prevezené do Prištiny a objavili sa prípady, kedy niekto hlasoval aj na dvoch miestach.

Viac..  Europarlament prijal plán na ochranu trhu EÚ s energiou pred manipuláciou

„Toto všetko sú nejasnosti, ktoré v druhom kole budú musieť byť vyriešené. Celé to má zaujímavý vývoj s nejasným koncom a kedykoľvek môže prísť k predčasným voľbám.  Myslím si však, že Srbsko kráča smerom k rozhovorom o vstupe do EÚ,“ zhrnul pre portál EuropskeNoviny.sk Milan Nič.

O ram

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices