Erazmus plus. Študenti budú mať aj výhodnejšie pôžičky

študent
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA/ŠTRASBURG – Európsky parlament schválil nový program, takzvaný Erazmus plus.Ten by mal umožniť mladým ľuďom vycestovať za štúdiom do zahraničia, a to nielen do krajín únie. Tento program má viacero výhod, vzdelávania-chtiví jedinci môžu dostať aj lacnejšie študentské pôžičky.

2 milióny študentov za sedem rokov

Vďaka programu Erazmus plus bude môcť chodiť hore dole po svete viac než 4 milióny mladých. A to nielen v rámci Európskej únie, ale aj do Ameriky či Japonska. „Pomôže to spoznať ľuďom nové miesta, krajiny, inú kultúru, ľudí,“ hovorí študentka.

„Plánujeme dva milióny študentov na 7 rokov Erazmu a ďalšie dva milióny v rámci iných mobilít,“ hovorí europoslankyňa Katarína Neveďalová (Aliancia Socialistov a demokratov). Mladí by Erazmus ešte kúsok vyšperkovali. „Takýto pobyt je výhodnejší pre študentov, ktorí majú takú vysokú školu, kde im to uznajú,“ hovorí študentka.

O príspevky sa budú môcť uchádzať študenti, učitelia, školitelia, učni, ale aj dobrovoľníci, či športovci. Okrem toho Erazmus plus bude aj jednoduchší. „Nová smernica skĺbila všetky čiastkové programy,“ hovorí europoslanec Boris Zala (Aliancia Socialistov a demokratov) „Bude jedno miesto, kam sa obrátiť a tam mu už poradia, na akú kapitolu sa ma obrátiť,“ dodáva Neveďalová.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Zvýhodnené pôžičky

Erazmus plus zároveň ponúkne mladým na magisterskom štúdiu garanciu zvýhodnených pôžičiek od 12 000 eur na štúdium v zahraničí. Každý program, ktorý rozširuje obzory a pridáva skúsenosti, najmä pri 35% nezamestnanosti našich mladých, je plusom. „Keď niekto má výborné vzdelanie, keď má skúsenosť aj zo zahraničia,“ dodáva Mikolášik.

Pri vysokej konkurencii a nezamestnanosti mladých je každá stáž či štúdium v zahraničí, pridaná hodnota.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Metsolová na poslednom zasadnutí europarlamentu vyzdvihla viacero úspechov

Európsky parlament (EP) sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla v pondelok večer …

Consent choices