Násilné protesty na Ukrajine, opozícia žiada integráciu s EÚ

kyjev
PHOTO: Flickr.

KYJEV, UŽHOROD – Desaťtisíce ľudí sa v Kyjeve zapojili do pochodu za európsku Ukrajinu. Protivládnu akciu zvolali tri opozičné strany v reakcii na rozhodnutie kabinetu pozastaviť rokovania o integrácii s Európskou úniou. Pokojný protest sa zvrhol na násilnosti vo chvíli, keď stovky demonštrantov napadli sídlo vlády. Polícia na rozohnanie davu použila obušky a slzotvorný plyn a niekoľko ľudí zatkla.

 

Polícia použila obušky aj slzotvorný plyn

Podľa očitých svedkov na sídlo vlády zaútočilo niekoľko stoviek ľudí, ktorým sa postavilo okolo 200 ťažkoodencov. Centrum a okolité ulice boli podľa agentúry Unian plné dymu, vchody do vládnej budovy blokovali zátarasy. K útočníkom prehovoril opozičný vodca Arsenij Jaceňuk a vyzval ich, aby „nepodliehali provokáciám polície.“ Plánovaný pochod k rezidencii prezidenta potom dav odvolal.

Incidentu predchádzala pokojná demonštrácia, ktorú organizovala ukrajinská opozícia. Zhromaždenie sa podľa médií stalo najväčším protestom od „oranžovej revolúcie“ v roku 2004, ktorá vyniesla k moci prozápadných reformátorov Viktora Juščenka a Juliu Tymošenkovú.

Zahraniční novinári odhadli počet účastníkov demonštrácie na 50 000, organizátori a niektoré ukrajinské médiá hovoria o viac ako dvojnásobku. Polícia proti demonštrantom najprv nezasahovala, obmedzila len dopravu v centre mesta.

Pozastavené rokovania o integrácii s EÚ

Ukrajinská vláda vo štvrtok prekvapivo ohlásila, že zastavuje prípravu k podpisu zmluvy o pridružení k EÚ. Dokument, ktorý Kyjev s Bruselom dohadoval dlhé mesiace, mal byť podpísaný na budúci týždeň na summite Východného partnerstva v litovskom Vilniuse. Zastavenie integračného procesu, s ktorým vláda Mykoly Azarova spojuje i rozšírenie obchodných vzťahov s Ruskom, vyvolalo na Západe rozčarovanie a v opozičných kruhoch šok. Moskva rozhodnutie Ukrajiny privítala.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

„Ak zavrie Junukovič Ukrajine európsku cestu, je treba ho bez váhania zniesť z politickej mapy Ukrajiny a už bez neho rozhodnúť o európskom osude krajiny,“ odkázala demonštrantom väznená expremiérka Tymošenková.„Čakať od diktátora slobodu, ktorú by dl národu dobrovoľne, je naivné. Nečakajte, nedúfajte, neproste. Jednajte a vyhrajte,“ uvidela v prehlásení, ktorá prečítala jej dcéra Jevhenija.

Jaceňuk na zhromaždení oznámil, že skupina opozičných politikov odcestuje budúci štvrtok na summit do Vilniusu, aby povzbudila nádej na vstup Ukrajiny do Európy. Vyzval zároveň európskych štátnikov, aby voči Ukrajine zrušili vízovú povinnosť. „Chceme, aby každý Ukrajinec mohol do Európy bez víz. Otvorte hranice, bude to reálny krok k európskej intergrácii,“ povedal Jaceňuk.

Účastníci demonštrácie schválili rezolúciu, v ktorej požadujú demisiu premiéra Azarova „za zradu národných záujmov krajiny“ a zvolanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, ktorá by prijala zákony potrebné k podpisu asociačnej zmluvy. Pokiaľ budú úrady tieto požiadavky ignorovať, bude opozícia žiadať rozpustenie parlamentu a vypísanie nových volieb. Janukovyča demonštranti vyzvali, aby prepustil Tymošenkovú, obnovil integračný proces a podpísal zmluvu k pridruženiu k EÚ.

 Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices