farinas
PHOTO: © European Union, 2013

Nositeľ Sacharovovej ceny v Bratislave! Guillermo Fariñas a 135 dňová hladovka

farinas
PHOTO: © European Union, 2013

Kubánsky aktivista Guillermo Fariñas získal Sacharovovu cenu EP v roku 2010, prevziať si ju však mohol až tento rok. Kubánske úrady ho za jeho aktivity poslali do väzenia na viac ako 11 rokov. Počas pobytu za mrežami držal 23krát hladovku. Najdlhšou bola 135 dňová hladovka, ktorú ukončil v júli 2010- v deň oznámenia kubánskej vlády o prepustení 52 politických väzňov.

„Sacharovova cena je vážny záväzok, pretože ocenený si uvedomí, že sa stáva symbolom a symboly buď zaniknú alebo sú velebené. Preto treba v boji pokračovať. Je to ako keby EP ocenil všetkých Kubáncov. Dal by som túto cenu aj tisíckam ďalších ktorí emigrovali, utopili sa, padli za obeť žralokom či boli uväznení,“ vyhlásil G. Fariñas počas bratislavského stretnutia. „ Táto cena mi priniesla aj zodpovednosť a tento rok som získal aj celistvejší obraz o tom, čo znamená, keď som spolu s ďalšími 21 nositeľmi o nej diskutoval v Štrasburgu. Prosím poslancov EP i Slovákov, ktorí ich volia, aby sa pokúsili udržať univerzálnosť tejto ceny, lebo dáva šancu dosiahnuť slobodu nekrvavou cestou,“ dodal Guillermo Fariñas.

Podľa poslanca EP Eduarda Kukana je práve Fariñas pre všetkých vzorom ľudskej odvahy: „Zmenil sa z človeka vychovávaného pre systém v takého, ktorý zistil, že tento systém nefunguje a nebál sa anagažovať.“ Poslanec Boris Zala si myslí, že Európsky parlament mal na nositeľov ceny počas 25 rokov jej trvania dobrý cit: “ Vždy prospela nielen jednotlivcom, ale aj hnutiam, ktoré reprezentovali.“

Fariñasovou “spolubojovníčkou” na Kube je aj blogerka Yoanni Sánchez. Za svoje kritické príspevky si získala mimoriadne uznanie a v roku 2008 bola časopisom Time zaradená medzi 100 najvyplyvnejších osobností sveta. Na Slovensko prišla po prvýkrát.

Yoanni Sanchez porozprávala príbeh ako dokázala pomocou mobilu odfotografovať chvíľu, keď Farinas po dlhej hladovke prijímal pohár vody. Táto fotografia prostredníctvom Twitteru obehla celý svet. “ Jeden blog, jeden tweet môže mať veľký význam,“ tvrdí Yoanni.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

„Ešte pred 10 rokmi neexistovali nové technológie, ktoré vytvorili medzinárodný jazyk. Dnes sa nájdu ľudia, ktorí zadarmo prekladajú moje blogy, pomáhajú kubánskym aktivistom dobíjať si kredity na mobiloch.“

farinas
PHOTO: redakcia/IKEP.

Počas diskusie sa mladí ľudia zaujímali ako sa obaja kubánski aktivisti pozerajú na súčasnú mladú generáciu a jej niekedy apatický prístup k životu. „Je lepšie ak sú ľudia apatickí ako fanatickí, „ myslí si Yoanni Sánchez, „ z apatie sa dá prebudiť, z fanatizmu nie.“

Guillermo Fariñas vyslal na záver odkaz všetkým Slovákom:“ Aj vy nám môžete pomôcť a inšpirovať nás. Tak ako ste trpeli vy predtým, my ešte stále trpíme, vyhlásil nositeľ Sacharovovej ceny G. Fariñas.

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia udeľuje od roku 1988 Európsky parlament výnimočným osobnostiam, ktoré bojujú proti netolerancii, fanatizmu a útlaku. Tento rok ju získala 16-ročná pakistanská bojovníčka za právo dievčat na vzdelanie Malala. Júsufzajová. Prevzala si ju 20. novembra počas plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

GUILLERMA FARINAS

Guillermo Fariňas je bývalý politický väzeň. Vyštudoval psychológiu, miesto svojej profesie sa však začal venovať boju proti nehumánnosti Castrovho režimu. Miestne úrady ho za jeho aktivity poslali do väzenia na viac ako jedenásť rokov. Počas pobytu za mrežami Fariñas držal celkovo 23 krát hladovku. Najdlhšou bola 135-dňová hladovka, ktorú ukončil 8. júla 2010 – v deň oznámenia kubánskej vlády o prepustení 52 politických väzňov. Väčšina z nich bola nútená odísť do exilu, čo Fariňas odmietol. V roku 2010 udelili poslanci Európskeho parlamentu Guillermovi Farinasovi Sacharovovu cenu za slobodu myslenia.

O red

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices