Euru sa voči dolálu darí aj naďalej

euro dolár
PHOTO: Flickr.

Spoločná mena eurozóny v pondelok voči doláru mierne posilnila nad hladinu 1,3500 EURUSD. K rastu jej dopomohli komentáre z Bundesbank, že nemecká ekonomika je na dobrej ceste k rastu. Na druhej strane ale euru priťažovali komentáre z ECB o možnom ďalšom znižovaní sadzieb či iných, menej štandardných opatreniach na boj s hroziacou defláciou. Euro sa aj prevažnú časť utorkového obchodovania držalo nad hladinou 1,3500 EURUSD, keďže očakávania z nemeckej ekonomiky v podobe prieskumu ZEW vyšli najlepšie za 4 roky.

Podľa analytičky Poštovej banky, Evy Sadovskej, v noci na stredu euro otestovalo hladinu 1,3580 EURUSD, čo je jeho najsilnejšia úroveň od začiatku novembra. Dopomohol mu k tomu šéf amerického Fed-u Bernanke svojím komentárom, že Fed bude držať úrokové sadzby blízko nuly aj po tom, ako dôjde k zastaveniu nákupov dlhopisov v rámci prebiehajúceho kola kvantitatívneho uvoľňovania. Stredajšie obchodovanie na menovom páre EURUSD sa nieslo v znamení vyčkávania na zverejnenie zápisnice z ostatného zasadnutia amerického Fed-u. Euro sa tak do otvorenia amerických trhov obchodovalo voči doláru v úzkom pásme v okolí úrovne 1,3540 EURUSD. Podvečer sa dostali k slovu centrálni bankári a nezostal kameň na kameni. Z radov ECB totiž zazneli hlasy volajúce po znížení depozitnej sadzby do negatívneho teritória.

PREKVAPIL AJ FED

Aj Fed prekvapil, keď zápis ukázal, že silné ekonomické dáta môžu znamenať skoré obmedzenie nákupov v rámci prebiehajúceho kvantitatívneho uvoľňovania. To sú pre dolár pozitívne správy a ten si tak voči euru polepšil na 1,3420 EURUSD. Oslabovanie eura sa nezastavilo ani vo štvrtok ráno. Predstihové indikátory PMI z Francúzska sklamali poklesom na polročné minimá, a euro sa razom porúčalo nadol až na hladinu 1,3400 EURUSD. Od tejto úrovne sa ale následne odrazilo po tom, ako dáta PMI z Nemecka i eurozóny vyšli relatívne dobre. Popoludní sa pred novinárov postavil guvernér ECB Mario Draghi. Potvrdil, že na ostatnom zasadnutí ECB centrálni bankári hovorili aj o možnosti zníženia depozitnej sadzby do negatívneho teritória, avšak k žiadnemu rozhodnutiu nedošlo.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Zníženie tejto úrokovej sadzby do záporu by v podstate znamenalo, že komerčné banky by museli ECB platiť za to, že u nej „sušia“ nadbytočnú likviditu. Euro v reakcii na Draghiho slová, že si netreba vyvodzovať predčasné závery, posilnilo z úrovne 1,3440 EURUSD na 1,3470 EURUSD. Aj v posledný obchodný deň uplynulého týždňa si euro voči doláru polepšilo, keď posilnilo z otváracej úrovne 1,3470 EURUSD až na záverečných 1,3550 EURUSD. K rastu euru dopomohli výrazne lepšie čísla prieskumu Ifo z Nemecka.

STREDOEURÓPSKE MENY VS EURO

Meny stredoeurópskeho regiónu uplynulý týždeň voči euru oslabili. Česká koruna si pohoršila z pondelkovej úrovne 27,170 EURCZK na piatkových 27,280 EURCZK. K oslabeniu koruny prispel člen bankovej rady Lízal svojím komentárom, že nereálne nie je ani oslabenie koruny nad 28 korún za euro. Poľský zlotý si pohoršil z úrovne 4,1880 EURPLN na 4,1950 EURPLN a kurz maďarského forintu sa v týždňovom zúčtovaní posunul len nepatrne z pondelkových 298,30 EURHUF na 298,40 EURHUF.

O red

Odporúčame pozrieť

Europoslanci schválili podporu obchodu pre Ukrajinu aj ochranu poľnohospodárom EÚ

Európsky parlament v utorok schválil predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň …

Consent choices